Böjtöljünk lelkileg is…

Nem szabad külsőleg hivalkodnunk a böjtölésünkkel; belülről kell fakadnia annak. Vagyis „testileg böjtölvén, atyámfiai, böjtöljünk lelkileg is”.
Ezt a felszólítást a legszebb nagyböjti szertartásunkban, az előszenteltek liturgiájában kapjuk, amit az első szerdától kezdve a nagyböjt minden szerdáján és péntekén végzünk. Így nem vész el szemünk elől a lelki böjt fontossága. De mit is jelent ez valójában? A testi böjtöléssel tisztában vagyunk: igyekszünk a táplálkozásban megszorítani magunkat (különösen a szerdai és pénteki húsevés terén); törekszünk a zajos mulatságok kerülésére (hogy kissé önmagunkba tudjunk fordulni); tudatosan odafigyelünk a jótettekre (hogy a mindennapi bűnbánati cselekedetekkel is eleget tegyünk a böjt szellemének).


A lelki böjtöléshez nagyon fontos szempontokat kapunk egyházunk említett nagyböjti szertartásának már a legelső énekéből. Izaiás próféta tanítását (Iz 58,3–10) halljuk himnikus átköltésben: „Törjük szét az igaztalanság bilincseit!” Milyen jó lenne, ha minden megnyilvánulásunk igaz és áttetsző volna, ha nem lenne benne semmi álnokság! Sőt, ha nem lennénk igaztalanok és igazságtalanok! De folytatódik a tanításunk: „Távolítsuk el a mulandóság konok kívánságát!” Milyen jó lenne, ha legalább a nagyböjt folyamán nem a mulandókra, hanem az odafönt valókra (Kol 3,2) irányítanánk a figyelmünket! Milyen időszerű annak a felszólításnak a megvalósítása is, hogy „tépjünk szét minden igaztalan írást”, hiszen itt az adóslevelekről van szó! Jézusunk már megtette (Kol 2,14) ezt, mi miért ne tudnánk?! Miután ezekre a fontos dolgokra megtanított bennünket az énekünk, két gyakorlati szempontot említ még, amelyek ugyanígy a lelki böjtöléshez tartoznak. Az egyik arról szól, hogy „adjunk kenyeret az éhezőknek”, a másik pedig arról, hogy „fogadjuk házunkba a hajléktalan szegényt”. Bizony, lelki emelkedettségre van szükség ahhoz, hogy ide eljussunk.

 

De megéri, mert célunk az, hogy „Krisztus Istenünktől dús kegyelmet nyerjünk”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .