Beszéljünk-e a családban az alkoholról

• Tapasztalta már gyermeke, hogy az alkohol agresszívvé tette Önt?

• Érzékelhette-e gyermeke, hogy Ön akkor fogyaszt alkoholt, amikor a dolgai rosszul mennek?

• Találkozhatott-e már gyermeke olyan esettel (például valamilyen ünnep alkalmával), amikor Ön vendégeit erősen biztatta az alkoholfogyasztásra?

Megfelelő zóna

•Az alkoholfogyasztásnak világos, egyértelmű helye van az Önök életében: ünnepekkor, különleges alkalmakkor, étkezésekkor?

• Vannak olyan meghatározott időszakok, amikor egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt? Például napközben vagy bizonyos napokon.

• Ugyanolyan természetesen kínálnak a vendégeknek vizet vagy üdítőitalt, mint sört vagy bort?

• Tapasztalhatja-e gyermeke, hogy világos határokat állít fel az alkoholfogyasztással kapcsolatban? Például: „Köszönöm, nem kérek, már ittam egy üveg sört, ennyi nekem most elég volt.” Vagy: „Köszönöm, nem kérek, ma még vezetni fogok.”


Természetesen senki sem tökéletes, és nem viselkedik mindig így. Ugyanakkor az, hogy komolyan megválaszolta ezeket a kérdéseket, azt mutatja, hogy képes az alkohollal kapcsolatos viszonyát kritikusan szemlélni.

Amikor gyermeke még csak öt-, nyolc- vagy tízéves, nem kell az alkohol témáját megbeszélni vele. Döntően az hat rá, amit a családban ezzel kapcsolatban tapasztal, megél.

A gyermekeket a családi szokások nevelik, alakítják. Abból tanulnak, amit a szülőktől, testvérektől látnak. Az alkoholhoz való viszony is döntően ezáltal alakul ki. A felelősségteljes viszony kialakításának megtanulásában is a szülői példakép a mérvadó.

Fontos, hogy Ön szülőként hiteles legyen, és ne fogyasszon alkoholt mértéktelenül. Saját viselkedésével tudja megmutatni gyermekének, hogy az alkohol olyan élvezeti eszköz, amelyet csak mértékkel szabad fogyasztani.

(Folytatjuk.)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .