Zenei idő ‒ az idő zenéje

A kiállítás zenei v e z é r f o n a l á t Haydn vonósnégyesei és szimfóniái, valamint Az évszakok című oratórium adja, míg a bemutatott tárgyak két nagy csoportját az órák és automaták, illetve a zenei témákat illusztráló képző- és iparművészeti munkák alkotják. A mechanikus játékok és zenélő szerkezetek több korszakban is igen kedveltek voltak Európa főúri és királyi udvaraiban – így természetesen az Esterházy család gyűjteményéből sem hiányozhattak. Miklós herceg egyik könyvtárosa, pater Niemetz maga is kedvvel készített zenélő szerkezeteket, amelyek többségéhez Haydn komponált zenét. Egy kortárs leírás így dicséri Niemetz alkotásait: „Ha felhúzta őket, maguktól játszani kezdtek, és teljes Mozart- és Haydn-műveket szólaltattak meg a legszebb orgonahangon. Olyan pontosan játszottak, hogy a legkisebb előke, trilla vagy más díszítés sem sikkadt el.”

Az Esterházy-gyűjteményből származó órák és más szerkezetek, valamint ezek mai utángyártásai mellett korabeli dokumentumok, az egykori óradivatról tanúskodó vagy éppen a zenei motívumokat formába öntő képzőművészeti alkotások, illetve Haydn és kortársai zenélő órákra írt műveinek kottái is láthatók a kiállításon. A modern technika adta lehetőségeket kihasználva pedig számítógéppel vezérelt vetítések, virtuális terek, számítógép segítségével felhangzó zenei elemek egészítik ki a tárlatot, így keresve a választ arra, mit jelentett az idő a XVIII. század embere számára, az életben és a zenében, és mit jelent ma.

(A kiállítás az év végéig tekinthető meg. A múzeum dísztermében kialakított hangversenyteremben kamarakoncertekkel, Haydn és kortársai muzsikájával szórakoztatják a látogatókat.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .