Zágon prelátus utolsó évei

Elég, ha annyit idézek fel egyik, 1974-ben írt leveléből, hogy miután minden erejével igyekezett jó szolgálatot tenni Mindszentynek, a magyar egyháznak és a Szentszéknek egyaránt, a bíboros 1972 februárjában kifejtette neki: nincs róla meggyőződve, hogy teljes odaadással képviseli-e ügyét a Vatikánnal szemben. Ettől kezdve teljesen visszavonult, és szerepét a pápa akaratából más vette át.

A XX. századi magyar egyháztörténet jeles alakja, Zágon József kanonok (1909–1975) a Győri egyházmegye papja volt. Bécsben doktorált teológiából. 1943-tól Apor Vilmos püspök irodaigazgatója és vértanúságának egyik tanúja lett. 1949 januárjában ezért is kényszerült elhagyni Magyarországot. Haláláig Rómában szolgálta hazáját magyar intézmények alapításával és vezetésével.
Római irathagyatékának többi része is kiadásra vár.

(Németh László Imre: Zágonleveleskönyv. Iratgyűjteménytöredék Mindszenty József bíborosról, 1967–1975, Szent István Társulat, Budapest, 2011)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .