Grősz érsek „szabadulása” után

Grősz érseket, a püspöki kar akkori elnökét 1951 májusában tartóztatták le, és Czapik Gyula egri érsek halála után, 1956 májusában engedték ki a börtönből – ekkor ismét elnöke lett a püspöki testületnek. A Kalocsán őrzött iratanyagot – első részének egyháztörténeti jelentőségű dokumentumait (szám szerint 629-et) e most megjelent kötetben találjuk – terjedelmes (hatvannégy oldalas) bevezető tanulmány értelmezi. Grősz József 1961 őszéig tartó elnöki tevékenységének kalocsai anyagát további kötetek fogják tartalmazni.

A könyv nemcsak Grősz egyéniségéről alkotott képünket gazdagítja, hanem a reményekkel és tragikus fordulatokkal teljes 1956–1957-es évek egyháztörténetéről, egyházi szereplőiről is – például Mindszenty Józsefről – rendkívül sokatmondó adatokkal szolgál. Természetesen nem a legendáriumok stílusában, hanem adatokra, a – hála Istennek ma már egyre terjedelmesebb mennyiségű – megbízható irodalomra építve. Ezért is hiányolunk egy teljesebb, frissebb irodalomjegyzéket. A kötet mindenesetre értékes munkával gazdagítja a magyar egyháztörténeti kutatást.

(Kálmán Peregrin OFM: Dokumentumok Grősz József kalocsai érsek hagyatékából, 1956– 1957, Szent István Társulat, Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet, Budapest, 2011)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .