XVI. Benedek pápa madridi programja

A  Puerta de Alcala-kaput III. Carlos (1759–1788) Bourbon-király építtette. A XIX. századig a város kapuja volt azok számára, akik „keletről”, Európából jöttek. Öt kapuíven át az egyes világrészek képviselői haladnak át. A pápát a középső, európai kapun át európai fiatalok kísérik. Aztán a szentatya a Calle de Alcala főutcán megy tovább a Plaza de Cibelesre, ahol a hivatalos üdvözlés történik.

A pápa a Madridtól északra ötven kilométerre fekvő Escorial felé autón teszi meg az utat.

Ez „a spanyol királyok pantheonja”. Pápa még nem járt itt. Augusztus 19- én XVI. Benedek látogatása szenzációnak számít. San Lorenzo de El Escorial 1563-tól 1584-ig épült, Habsburg II. Fülöp király kezdeményezésére, Juan Bautista de Toledo tervei szerint. A világ legnagyobb reneszánsz épületegyüttese nemcsak királyi rezidencia, hanem a hit helye is. Templom, kolostor, iskola és könyvtár is van benne. Tizenhat udvara, tizenkét keresztfolyosója, nyolcvannyolc kútja és nyolcvanhat lépcsőfeljárója van. Alaprajza rács, rostély alakú, mivel Szent Lőrinc vértanút tüzes rostélyon égették meg.

A pápa az Escorialban először fiatal szerzetesekkel találkozik. Délben több mint ezer egyetemi tanárhoz szól a Szent Lőrinc-bazilikában. A királyi családnál a Zarzuela-palotában tesz udvariassági látogatást.

Madridban fiatalokkal elfogyasztott kései ebéd után délután felkeresi Joes Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnököt. Este keresztútjárás fiatalokkal a Retiro parkban. A Santa Maria de Almudena-székesegyházban szentmisét mutat be a szeminaristákkal. A Szent József Intézetben tett látogatás után a „Négy szél” repülőtéren imavirrasztást vezet fiatalokkal.

Augusztus 21-én ugyanezen a repülőtéren lesz a világtalálkozó és pápalátogatás záró szentmiséje.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .