Boldogságra és bizonyosságra teremtve

A találkozó idei mottója: „És a létezés végtelen bizonyossággá válik.” Ez a cím – mint általában a találkozók témaadó gondolata – beszédes, izgalmas, továbbgondolásra késztet. Lehet érteni, de igényli a magyarázatot, a bővebb kifejtést. A naponta közel húsz előadás, találkozó és tanúságtétel, az esti zenei programok és színielőadások, a tíz nagy kiállítás és a számtalan kisebb stand mind ezt segítik.

Korunkban a bizonyosság szó szinte tabuvá vált. Nemcsak nehéz megtalálni a bizonyosságot, hanem sokan még a lehetőségét is elutasítják. A meeting éppen ezzel a véleménnyel akar vitába szállni.

A találkozó római bemutatóján Emilia Guarnieri, a meeting igazgatója kiemelte: „Az első igazi és nagy bizonyosság, hogy az ember eltörölhetetlen méltóságával nagy dolgokra rendelt teremtmény. Noha az ember boldogságra és bizonyosságra lett teremtve, az uralkodó relativista kultúra örök bizonytalanságra akarja ítélni. Ám az ember nem merül ki a materializmusban, sőt nem létezne semmilyen vágya, ha nem lenne lehetősége a keresésre” – hangsúlyozta Emilia Guarnieri, majd hozzátette: „A bizonyosság nem egy olcsó piac. Nem kerülhetjük el annak kockázatát, hogy harcba szálljunk az ismert dolgokon túl azért, hogy megtaláljuk, amire a szívünk vágyakozik. A bizonyosságot tehát a folyamatos előrehaladás során szerezhetjük meg, nem az utunkon és felelősségünkön kívülről érkezik, hanem feltételezi az értelem és az emberi tapasztalat használatát.”

Az idei Rimini Meeting plakátjának fő motívuma a világítótorony. Az a biztos pont a parton, amely a tengeren hajózónak eligazodást biztosít. Fényével nem egyszerűen az utat mutatja, hanem segítséget ad, hogy a kapitány megfelelő irányba vezesse hajóját. Hogy amúgy bizonytalan és kiszolgáltatott létezését a végtelen bizonyosság határozza meg…

A találkozó próbálja megkeresni és tanúsítani az énnek – az egyénnek – azt a munkáját, amely egy találkozásból indul ki, mindazon találkozásokból, amelyek hús és vér konkrétságukban jelenvalóvá teszik azt a végső értelmet, amiért érdemes élni, szeretni, alkotni és szenvedni is – olvashatjuk a beharangozóban. A bizonyosság, amit keresünk, nem ideológia, stratégia vagy meggyőződés, hanem az, ami segít felismerni, amik már vagyunk. Nem annyira azt jelenti, hogy a dolgok úgy mennek, ahogyan mi gondoljuk, hanem hogy személyes kapcsolatban vagyunk azzal, aki folyamatosan létrehozza őket. Ezért az, hogy a létezés – ahogyan a meeting címe mondja – bizonyossággá válik, nem egyenlő azzal, hogy előre tudnánk, mi fog történni, sokkal inkább, hogy készek vagyunk szembenézni annak kihívásával, ami történik, azaz rákérdezni az értelmére és felismerni az igazságát. A bizonyosság pedig végtelen, mert nem a mi alkotásunk, hanem annak felfedezése, ami elér bennünket, és ami mindig „ránk kérdez”, azaz rákérdez önmagunkra. Ez a bizonyosság nem létezne a szabadságunk nélkül. Végső soron a meeting egy módja annak, hogy komolyan vegyük a meghívást, amely mindennap az eseményeken és a találkozásokon keresztül elér bennünket, a meghívást, hogy teljes bizalommal válaszoljunk, mindig vállalva annak kockázatát.

A meeting eseményei interneten keresztül is nyomon követhetők a http://www.meetingrimini.org honlapon. Naponta a legfontosabb két-három eseményt élőben is meg lehet nézni, a többi találkozóról készült felvételt pedig a videotárból lehet elérni. Aki személyesen szeretne részt venni a találkozón, még nincs elkésve, hogy szállást találjon. A belépés ingyenes.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .