„A pápa jól ismeri Spanyolországot”

Spanyolország fő problémája a gazdasági válság, és annak következtében a nagy munkanélküliség. A fiatalok munkanélküliségének aránya – csakúgy, mint Görögországban – negyven százalék. Ez a legnagyobb az Európai Unióban.

Az egyiptomi tüntetések hatására a spanyol fiatalok is nagy tüntetésekkel reagáltak, a Movimiento 15 de Mayo (május 15. mozgalom) megszervezésével. Zapatero miniszterelnök már bejelentette az előrehozott választásokat.

Spanyolországban a katolikus szociális munka terén, a karitász vonalán, valamint spirituális téren, például a papi és szerzetesi hivatások terén a megújulás jelei mutatkoznak. Egyedül Madridban több mint hétezer önkéntes dolgozik. Négyszázhatvanöt szegénykonyha működik harmincöt karitászközpont segíti a munkához jutást. A többi hatvanhét egyházmegyében is hasonló a helyzet.

A Iesu Communio (Jézus közössége) szerzetesnői társaság tavaly február óta pápai jogú intézmény. Kétszázan vannak, köztük orvosnők, mérnöknők, építész- és tolmácsnők. Ilyen sok hivatás utoljára a XVI. században, Nagy Szent Teréz korában volt.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .