Röviden

 

Salzburgi főiskolai hét

„Sicher unsicher” (Biztosan bizonytalan) mottóval augusztus elsején megnyílt és 8-ig tartott a nyolcvanadik salzburgi főiskolai hetek rendezvénye. A témát a norvégiai vérengzés és a szomáliai éhínség tette aktuálissá. Mintegy ötszáz résztvevővel Alois Kothgasser salzburgi érsek nyitotta meg a jelentős rendezvényt. (KAP)

A nigériai kormány tárgyalásrakész az iszlamistákkal

A kormány tárgyalásokat ajánlott a Boko Haram iszlámista terrorszervezetnek. A szervezet eddig nem reagált az ajánlatra, azzal a hivatkozással, hogy „a nyugati oktatás bűn”. A 150 milliós Nigéria lakosának északi fele muzulmán, másik fele keresztény. Az iszlámista törekvések állandóan erősödnek. (KNA)

Kelet-Afrikában terjedhet az éhínség

Az ENSZ szerint 1,4 milliárd dollár gyorssegély kiutalása nélkül az éhínség Afrika öt-hat további régiójára is átterjedhet. Szomáliában már tízezrek éheznek. 12,4 millió ember segélyre szorul. (KNA)

Iraki erőszak ramadán idején

Augusztus 2-án egy szír katolikus templom előtt Kirkukban autóba rejtett bomba robbant. Tizenöt személy sérült, köztük a plébános. Tavaly mintegy ezer keresztény lett merénylet áldozata. Több mint ötven templomot rongáltak meg. Az Irakban élő keresztények száma időközben négyszázezerre csökkent. 2003-ig mintegy 1,2 millióan voltak. Louis Sakót, Kirkuk káld katolikus püspökét megrázta, hogy közvetlenül a muszlim ramadán böjti hónap kezdete után történt a bombamerénylet. (KAP)

Az új szepesi püspök

XVI. Benedek elfogadta František Tondra szepesi püspök életkorára való tekintettel benyújtott lemondását. Utódául kinevezte Štefan Sečka szepesi segéd-püspököt. Štefan Sečka 1953-ban született a szepesi egyházmegyében. Pozsonyban végezte el a nagyszemináriumot. (VR)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .