XVI. Benedek lourdes-i zarándoklata

A francia püspöki konferencia kérte, hogy a lourdes-i zarándoklat előtt a Szentatya ne kerülje el Párizst. E kérés teljesítése már decemberben világossá vált, amikor Nicolas Sarkozy elnök lateráni kanonoki beiktatása alkalmából mondott beszéde oly világosan hitet tett az állam „pozitív semlegessége” mellett. Különben sem szokta elkerülni az utazó pápa az országok vezetőinél tett udvariassági látogatásokat. XVI. Benedek szeptember 12-én Párizsba érkezik. Az Élysée palotában felkeresi Sarkozy elnököt, és üdvözli a kormány tagjait. Aztán a nunciatúrán fogadja a zsidó közösség képviselőit. Délután a kultúra világának mintegy 800 személyiségével találkozik, majd a Notre-Dame-székesegyházban elimádkozza a vecsernyét papokkal, szerzetesekkel és nővérekkel. Ugyancsak itt szól a fiatalokhoz. Másnap szabadtéri szentmisét mutat be a francia püspökökkel koncelebrálva Párizs szívében, az Invalidusok terén. Szombaton, szeptember 13-án délután érkezik a pápa Lourdes-ba. Ott ugyanazt a „jubileumi utat” járja be, mint amit az összes zarándoknak ajánlanak ebben a jubileumi évben. A pápamobil elhalad majd a régi börtön „sötétzárkája” mellett, ahol a Soubirous család lakott. Aztán a Szent Mihály-kapun át ér a Rózsafüzér-bazilika árkádjaiig, és a Massabielle-i-barlanghoz.

Szombaton este a körmenet után a bazilika erkélyéről köszönti a zarándokokat. Vasárnap, szeptember 14-én reggel szentmisét mutat be, délután a francia püspökökkel folytat megbeszélést ott, ahol a francia püspöki konferencia plenáris üléseit szokta tartani. Végül az eucharisztikus körmenetet vezeti, majd szeptember 15-én szentmise keretében a betegek szentségében részesíti a beteg zarándokokat. Jacques Perrier, Lourdes püspöke a programtájékoztatón hangsúlyozta, hogy a pápa lourdes-i zarándoklata alatt sem lesz lezárva a város. Lourdes akkor is várja a zarándokokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .