XVI. Benedek, az olasz Riviéra zarándoka

Csendes imája után a pápa az oltárra helyezte a Szent Szűznek szóló „arany rózsát", majd szabadtéri szentmisét mutatott be a város főterén. Az éjszakát a pápa a Madonna della Guardia szentélynél töltötte a Genova melletti hegyekben. Vasárnap, május 18-án reggel Genova Giannina Gaslini gyermekkórházát kereste fel. Igazi lelkipásztorként járta végig a kórház kis betegeit, és pár szót váltva mindegyikükkel, egyenként megáldotta őket és az édesanyákat. „Bízzatok! Isten sohasem hagy el minket.” Délelőtt fiatalok serege várta a Szentatyát a Matteotti téren, ernyők alatt. „Sajnos követ engem az eső.” Szavait nagy derültség fogadta. A fiatalokat arra szólította fel, hogy a benső értékeket keressék. Isten az, aki félelemmentes jövőt tár elénk, a korban előrehaladva is. „Legyetek alázatosak, de ne aggodalmaskodók. Legyetek egyszerűek, de ne naivak.” Sokkal idősebb nemzedék tagjai várták a pápát a Szent Lőrinc-székesegyházban, ahol szerzetesekkel találkozott. A szerzetesi hivatások csökkenése nagy veszteség az egész város számára is. „Ne higgyétek, hogy életetek alkonyához jutottatok. Krisztus az örök hajnalpír! Imádkozzatok és dolgozzatok a szegényekért, betegekért, családokért, nevelésért.”

A XV. Benedek pápáról elnevezett papnevelő szemináriumban találkozott a kispapokkal és Liguria püspökeivel. A másfél napos zarándoklat csúcspontja volt a vasárnapi szentmise a Piazza della Vittorián. Harmincezren voltak a résztvevők. Ernyőiket most már inkább a napsütés ellen használhatták. A Szentháromságról, Isten „dialogikus egységének” misztériumáról beszélt a pápa. „A Háromság ugyanakkor egység és küldetés.” Genova egyházának is egységesnek és misszionáriusnak kell lennie. A városi hatóság a szentmise színhelyén tizenhárom (beteg) tölgyfát kivágatott. Helyettük tizenhárom facsemetét ültettek. Száz év múlva is hirdethetik XVI. Benedek látogatásának emlékét. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .