Rendkívül súlyos helyzet Mianmarban

Mianmar Ázsia legszegényebb országának számít, ahol 1962 óta katonai diktatúra uralkodik. Az ország lakosságának majd 90 százaléka buddhista, 1 százaléka katolikus. A buddhista szerzetesek a közelmúltban többször utcai tüntetéseken tiltakoztak az elnyomás ellen. Az uralkodó tábornokok kaptak ugyan jelzést a nemzetközi meteorológiai szolgálatoktól a vihar közeledtéről, de nem értesítették a lakosságot a veszélyről. Különböző akadályokat gördítenek a segélyszervezetek munkája elé, amelyek kénytelenek arra várni, hogy a helyi hatóságok minden feltételt biztosítsanak a nemzetközi szabályok szerinti segélyakciók lebonyolításához. Már tettek kis engedményeket, így a karitászhálózat több munkatársát beengedték az országba. A rendkívül súlyos körülmények és a nemzetközi nyomás révén talán elhárulnak az akadályok.

„A vihar sebessége egyes helyeken elérte a 190-240 kilométert. A kisebb, nem betonból épült házak összedőltek, óriási területek kerültek víz alá. A főváros, Rangun elővárosai is teljesen elpusztultak. Megszűnt a víz és az áramszolgáltatás. Nagyobb a pusztítás, mint a korábbi cunami idején bárhol.” – Mindezt a helyszínről jelentették a Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász) egyik tagszervezetének munkatársai, akik Burmában dolgoztak a katasztrófa idején. A magyar Katolikus Karitász a Caritas Internationalis nemzetközi hálózatához tartozik, amely 162 országban van jelen. Egy ilyen világhálózat jó lehetőség katasztrófahelyzetben az összefogásra. Ahol nincs helyi karitász, ott többnyire jelen van a katolikus egyház. Így tehát megvan a helyismeret, a kapcsolatrendszer, amely mindenfajta segélyezési munka alapja. A Caritas Internationalis világhálózata gyűjtést kezdeményezett, hogy azonnal megkezdődhessék a segítés. Ilyen esetekben nemzetközi krízisstáb jön létre a helyszínen a szétosztás és a segítés koordinálására, egyidejűleg a Caritas Internationalis vatikáni központjában is, az adománygyűjtés és az információcsere összehangolására. A Nemzetközi Karitász helyi partnerszervezeteket talált, amelyek az országban lévő három egyházmegyével és a külföldről beengedett munkatársakkal együttműködve 12 000 zsák rizst és olajat osztottak szét az első időben Myyauma körzetében. Az adományokat többnyire kis hajókkal viszik el a családokhoz. 

A magyar Katolikus Karitász az osztrákkal közösen vállalta, hogy 25 euró (körülbelül 6500 Ft) értékű „túlélőcsomagok” helyszínen történő összeállítását támogatja, amely egy hétre biztosítja az otthontalan családok számára a legszükségesebb élelmiszereket, továbbá víztisztító tablettákat és higiéniai cikkeket tartalmaz. A rendkívül súlyos helyzet miatt azonban hosszabb távon szükség van a támogatásra. Kérünk mindenkit, segítsék a Katolikus Karitász erőfeszítéseit a bajba jutott burmai nép támogatására az alábbi elkülönített számlára fizetett adományaikkal: Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00900004

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .