Hírek

Díszpolgár plébános

A Budavári Önkormányzat (a főváros I. kerülete) május 21- én, a kerület napjának ünneplése keretében köszöntötte új díszpolgárát. A megtisztelő kitüntetést az idén Jánosa Domokos, a felsővízivárosi Szent Anna-templom plébánosa kapta. (Bókay László)

‘56-os emlékmű bíborosi áldással

Erdő Péter bíboros esztergombudapesti érsek június 7-én Budapesten, a Magyarok Nagyasszonya-templomban (VIII. ker. Rezső tér) 11 órakor kezdődő ünnepi igeliturgiát követően megáldja az 1956-os forrradalom és szabadságharc utáni megtorlás áldozatainak emlékművét, amelyet a templom szentélyének külső falán helyeztek el. (Körössy László)

Szent Ivó napján

Évek óta közösségi együttléttel – szentmisével és az azt követő beszélgetéssel – ünneplik meg védőszentjük, a középkorban élt Bretagne-i Szent Ivó emléknapját a hazai katolikus jogászok, akik 2004-ben létrehozták a Magyar Katolikus Jogászok Egyesületét. A szervezet főtitkára, Korencsi Attila szerint céljuk egy sajátos „lelkiségi mozgalom” életre keltése volt. Egymás megerősítése, a közös lelkigyakorlatok és a nemzetközi rokon szervezetekkel való kapcsolattartás mellett azért is, mert hivatásuk gyakorlása során sokszor a hit és az erkölcs világát alapvetően érintő kérdésekkel szembesülnek. Ez olykor nyílt színvallásra is ösztönzi őket, ahogy például 2006-ban, amikor a művi meddővé tétel alkotmánybírósági liberalizálásával kapcsolatban fejtették ki a katolikus tanítás alapjain megfogalmazott szakmai álláspontjukat. Ez a nyilatkozat lett aztán a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményének alapja. Jó példája ez annak is, hogy a közös meggyőződésű emberek civil szerveződéseinek érdemes jelen lenniük a társadalomban, hogy érvényesíteni tudják az általuk vallott értékeket. Szent Ivó mostani ünnepén, amelyet immár hagyományosan az óbudai Szent Péter- és Pál-templomban tartottak (ahol a védőszentekről készült festmény is megtalálható), Kránitz Mihály teológiai professzor tartotta a szentmisét. Homíliájában az igazság és az igazságosság iránti hűségre buzdította a résztvevőket, akik sorában a bensőséges ünnepen olyan neves szakemberek szoktak megjelenni, mint Jobbágyi Gábor, Lomnici Zoltán, Schanda Balázs vagy Zlinszky János. (Szigeti László)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .