Vonattal a Balaton körül

 

Mindent tud a vasútról, a Bobo mozdonyról vagy éppen a TGV típusú, nagy sebességű francia csodáról. Tomi, ha felnő, mozdonyvezető szeretne lenni. Addig is az éppen tizenhárom éve látogatható, 2000. július 14-én megnyílt Magyar Vasúttörténeti Park látványosságai és programjai (mozdonyszimulátor, hajtányozás, lóvasút, terepasztal) kínálnak sok-sok élményt számára és a hozzá hasonló érdeklődésű gyerekeknek és felnőtteknek.


 

Vagy akár egy izgalmas vonatút – mondjuk a Balaton körül. Ha a fővárosból indulunk, a Budapest–Nagykanizsa vonalon a déli parton utazhatunk; az északi part települései Tapolca irányában, a MÁV 29-es vonalán érhetők el. Bármelyik úton visz majd a vonat, páratlan élményben lesz részünk. Valamennyi települést felsorolni lehetetlenség, ám a nevezetesebbek közül néhányra mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet. Ha célunk – mondjuk – irodalmi barangolás a tó körül, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki Balatonakarattyát. Itt vészelte át a háború viharát családjával együtt Kodolányi János író, s a háború után itt születtek biblikus témájú monumentális regényei, az Égő csipkebokor, az Én vagyok, az Új ég, új föld, s itt írta utolsó regényét, a Vízválasztót is. Néhány kilométerrel távolabb, Balatonfüreden Jókai Mór nyaralóját érdemes felkeresni, Badacsonytomajban Kisfaludy Sándor és felesége egykori lakhelyét, a Szegedy Róza-házat, s Tapolca, Batsányi János szülővárosa is sokféle élményt kínál.

Ha a Balaton déli partját választjuk, akkor az első állomás Balatonszárszó lehet – s természetesen a József Attila Emlékmúzeum. De szorosan kötődik e településhez Rónay György is, aki gyerekkorától kezdve minden nyáron megfordult itt. Balatonszemes nevezetessége Eötvös Károly nyaralója. „A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre. Se mérnök, se tudós, se állatbúvár azt igazán felismerni sohase lesz képes. Utazó kell ahhoz” – áll az író Balatoni utazás című kötetében, amely ideális olvasmány lehet a hosszú vonatútra. Bár a betűtenger helyett inkább nézelődjünk. Szépséges tájakon, a magyar tenger közelében visz a vonat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .