Voksolás az Arany Medál díjakra

A díjazottakról – egy fordulóban – kizárólag a szavazók döntenek, nincsen sem zsűri, sem egyéb grémium. A díjra elektronikus úton és személyesen is bárki felterjesztheti kedvencét. A voksolni vágyóknak az aranymedaldij@gmail.com címen kell leadniuk a jelölt művész és a kategória nevét. Azok, akik jobban szeretik a hagyományos formákat, a Budapest VII. kerületében lévő Bethlen Téri Színházban kihelyezett szavazóurnában is leadhatják voksukat. A teátrumban formanyomtatvány várja a szavazni kívánókat, a részletekről a színház dolgozói tájékoztatják az érdeklődőket.
Az Arany Medál díjat az év írójának, az év filmrendezőjének, az év színészének és színésznőjének szavazzák meg. Mészáros Márton újságíró, az elismerés alapítója lapunk kérdésére elmondta, nincs írott szabály arra nézve, hogy ki jelölhető az év legígéretesebb fiatal tehetsége és az év életműdíjasa kategóriában, mégis mindkettőt színművészek kapták meg ez idáig. „Tavaly ifj. Vidnyánszky Attila vehette át a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó elismerést. Ezzel annyit változtatott az elmúlt évek színészeket felsorakoztató listáján, hogy ha nem tévedek, ő a kategória első olyan kitüntetettje, aki nem csak színészként, hanem rendezőként is aktív. Az életműdíjat kizárólag közismert és közkedvelt, alapvetően idősebb színművészek kapták meg. Habár eddig erre még senki sem kérdezett rá, e két kategóriánál nincs semmiféle megkötés a jelöltek személyével kapcsolatban. Ám úgy látszik, a közönség nagyon hálás, hiszen e két kategória esetében voltaképpen csak színészekben gondolkozik” – árulta el Mészáros Márton.
Az alapító azt is elmondta, hogy az Arany Medál díj kezdetben internetes szavazás volt, amelyet még újságírói karrierje előtt, blogírói korszakát megelőzően – a nagy amerikai filmes közönségdíjak mintájára – indított el. Idővel egyre több és több szavazat érkezett. 2013 óta a díjátadó a Bethlen Téri Színházban zajlik, az utóbbi években már jelentős kulturális sajtóeseményként, amelyről a televíziós és rádiós műsorok mellett a nyomtatott és az internetes sajtó mérvadó szereplői is hírt adnak. A díjátadó állandó háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, aki Juhász Ferenc költő lányaként és irodalmi műsorok szervezőjeként, házigazdájaként igen közel áll a kulturális élet szereplőihez.
Az elmúlt évek során mintegy harminc személy vehetett át díjat, köztük Halász Judit, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Bánsági Ildikó, de elismerték Martinovics Dorinát, Gryllus Dorkát, Simon Kornélt, Nádas Pétert, Gálffi Lászlót, Vámos Miklóst, Dragomán Györgyöt és Enyedi Ildikót is. Az elismerést – az oklevelet, a Kovács Nimród Borászat és a Vylyan Pincészet felajánlásaként egy-egy palack bort, valamint a szárnyas nőalakot formázó trófeát – hagyományosan az év utolsó hónapjában, mértéktartó, de igényes ünnepi gála keretében veszik át a díjazottak.
A díjat kamaszként alapító, bölcsész végzettségű újságíró igazi csemegékkel is szolgált arról, milyen emlékezetes pillanatok történtek eddig. „Örömben és megkapó momentumokban sosincs hiány. Várhegyi Lucas Palmira énekesnő pályafutásának egyik első nyilvános fellépése volt az Arany Medál díjkiosztója. Az akkor tizenkilenc éves lány produkcióját Bálint András, Tompos Kátya, Zomborácz Virág, Szabó Erika, László Zsolt és Dragomán György kísérte lelkes figyelemmel. Megható volt, hogy tavaly több férfikolléga borult a másik vállára: ifj.Vidnyánszky Attila színművész-rendező a szakmai példaképétől, Trill Zsolttól vette át az elismerést, az év színészének választott Schneider Zoltán pedig egyik legjobb barátjától, Pál András színművésztől, akivel lassan két évtizede játszik együtt a Radnóti Színházban. Mindkét díjazott hosszan megölelte az elismerést átadó kollégáját, barátját. Szép volt az is, amikor Szabó István filmrendező személyes levélben köszöntötte a könnyekig meghatódó Bánsági Ildikó színművészt, azt megelőzően pedig Törőcsik Mari egy nála ötven évvel fiatalabb kollégáját üdvözölte egy olyan laudációval, amelyet a kórházi ágyáról diktált nekem a telefonba” – közölte a díjalapító. E kivételes alkalmakat leszámítva azonban leginkább az a jellemző, hogy a díjat a kitüntetett művész életének egyik kulcsfontosságú szereplője személyesen nyújtja át a díjazottnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .