Fődíjat nyert a vizafogói plébániatemplom
Fotó: Thaler Tamás

 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén huszonhárom nevezés érkezett. Most először osztottak ki két fődíjat; családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az elismerést a Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért.
Az ötszázezer forint pénzjutalommal járó fődíjat a köz­épület kategóriában díjnyertes templomrekonstrukció azzal érdemelte ki, hogy „a szerzőpáros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát, és szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta az épületet”.
„A 80-as évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával magas szintű társművészeti teljesítménnyel újrafogalmazták a templomot” – méltatta a munkát Dévényi Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke, Az év háza pályázat bírálóbizottságának elnöke, aki idén ötödik alkalommal töltötte be ezt a tisztséget.
A pályázatok elbírálásában részt vett Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke; Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Szoják Balázs építész, Az Év Háza díj kurátora is. A zsűri tagja volt továbbá Tóth Balázs és Tóth Elek építész, valamint a 2017-ben Ybl Miklós-díjban részesült Bata Tibor, ­Demeter Nóra, Kovács Csaba, Varga Csaba és Vonnák Jánosné Tanos Márta.
A pályázat újraindításának 10. évfordulója alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadták A kortárs magyar lakóépület-építészet tíz éve – Az év háza pályázat 2008–2018 című könyvet.
A felújított budapest-vizafogói Tours-i Szent Márton-plébániatemplomot 2017. szeptember 23-án Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..