Olyan lett, mint egy kis ékszerdoboz

Fotó: Mudrák Attila

 

A renoválásra nagy szükség volt: az épületről potyogott a vakolat, az akadálymentesített bejárónál szinte életveszélyes volt a helyzet, és a tetőszerkezet több helyen is beázott a rézlemezek hiányos átfedése miatt.
A felújítás során szigetelték a lábazatot, majd újrafestették a homlokzatot és felújították a sekrestye tetőszerkezetét. 2016-ban legfőképpen a tetőzet felső részén dolgoztak kívül-belül.
Érdekesség, hogy a kiskupola a II. világháború idején találatot kapott, és azóta egy tizen­öt centiméteres lyuk tátongott rajta. A sérülést és a kupolát az évtizedek során többször is toldozták-foltozták, de csak a mostani javításkor pántolták körbe laposacéllal. Emellett új faszerkezetet is készítettek, ugyanis a szarufák hetven százaléka nagyon rossz állapotban volt. A kupolán belül eközben zajlott a falfreskók restaurálása, amire nagy szükség volt a kopások és a beázások okozta sérülések miatt. Elkezdődött a harangtornyok felújítása is: a faszerkezetek teljes cseréjét az új rézlemezfedés felhelyezése követte, majd megújult a templom előcsarnoka is.
Az idei évben ismét nagy lendületet vett a munka. Újjáépítették a nagykupolát is, a favázat alkotó elemek több mint felét kicserélték, és aranyszínű vörösréz lemezeket helyeztek a patinától megzöldült régiek helyére. A munkálatok léptékét jól mutatja, hogy a kupola felülete mintegy 1970 négyzetmétert tesz ki. Szintén idén került sor a templom külső festésére.
A kerektemplomon dolgozó kivitelező közel negyven éve újít fel szakrális épületeket Esztergomban és a város környékén. A szakemberek tehetségét dicséri többek között a vízivárosi templom két tornyának néhány évvel ezelőtti felújítása, de dolgoztak már az érseki palota Duna felé néző homlokzatán, továbbá a Keresztény Múzeum nyugati oldalán is. A felújítás állami, pályázati és egyházmegyei finanszírozással valósult meg.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .