Virágzó közösség háza


A négynapos ünnepségsorozat keretében sokszínű programokra került sor. A csütörtöki ünnepélyes zászlófelvonást követően három kórus adott hangversenyt a templomban, majd a közeli Helytörténeti Gyűjteményben fényképkiállítás nyílt a templom eddigi hetven évéről. Pénteken sportversenyeken mérhették össze erejüket a gyerekek, utána pedig musical-előadást láthattak az érdeklődők; a napot a magyar nyelv eredetéről szóló előadás zárta. Szombaton rendezték meg a hagyományos bográcsgulyásfőző versenyt, mely az aznapi változatos zenei programokkal – például orgona-trombita koncerttel és térzenével –, kézműves foglalkozással és szabadtéri játékokkal kitűnő családi elfoglaltságot kínált a több száz vendégnek. Délben az úrangyala imádságot a templom körül hatalmas kört alkotva, együtt mondta el minden résztvevő. Délután a templomban tartott bemutatkozó és toborzó előadást a komoly múlttal rendelkező, hétszeres Savio Szent Domonkos Kupa-győztes ministránsközösség, bízva abban, hogy a templom a jövőben sem marad az oltárszolgálat iránt elkötelezett, buzgó és népes asszisztencia nélkül.

Vasárnap megkoszorúzták Mahunka Imre, a templom jótevőjének és feleségének tavaly Albertfalvára áthelyezett szobrát  a róla elnevezett téren. A szentelési évfordulón hálás szívvel emlékeztek meg róla és feleségéről, hiszen nagylelkű adományuk tette lehetővé a templom felépítését. A koszorúzást követte az Erdő Péter bíboros által bemutatott ünnepi szentmise, amelyen elhangzott a Takács Nándor püspök által álnéven, Ács Andorként szerzett Pacsirta-mise, majd a szentmise végén a hagyományoknak megfelelően sor került az Albert herceg-díj átadására, melyet idén Kiss Gábor, az Albertfalvi Keresztény Társas Kör alapítótagja és első elnöke vehetett át. A délutánt a kisebbek bábszínházban, a nagyobbak és a felnőttek népdal- és néptánc előadáson tölthették, majd Verbényi István, a templom nyugalmazott plébánosa tartott személyes emlékekkel is átszőtt előadást A család képe az egyház liturgiájában címmel. Az esti szentmise után a Budapesti Vonósok kvartettjének hangversenye zárta az ünnepségsorozatot, melynek végén Hollai Antal plébános szólt a vendégekhez, többek közt e szavakkal: „Bár a kerek évfordulók megállítanak néhány percre, felidézni a múltat, eleink hitét és buzgóságát, de nem akarnak bezárni minket a merengésbe, hanem erővel indítanak a továbblépésre, saját feladataink becsületes megvalósítására.”
M. Z.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .