Világegyházi mozaik – 2013

Jorge Mario Bergoglio bíborost, Buenos Aires érsekét választotta pápává a konklávé március 13-án. Az assisi szent tiszteletére a Ferenc nevet vette fel. Ő az első jezsuita és az első dél-amerikai pápa. „Most pedig induljunk el ezen az úton: a püspök és a nép közös útján. A római egyház útja ez, azé a városé, amely a szeretetben minden egyházat vezet. A testvériség, a szeretet, a köztünk lévő bizalom útja ez” – mondta közvetlenül megválasztása után, amikor köszöntötte a Szent Péter téren összegyűlt híveket. Jelmondata Szent Béda egyik beszédéből való, amely Máté apostol meghívását magyarázza: Miserando atque eligendo. Magyarul: Megkönyörült rajta és kiválasztotta

 

Rio de Janeiróban rendezték meg a huszonnyolcadik ifjúsági világtalálkozót július 23. és 28. között. Hárommillió fiatal vett részt a Copacabanán az esemény záró szentmiséjén, amelyet Ferenc pápa mutatott be. A világtalálkozó mottója a Máté evangéliumában szereplő missziós parancs volt: Menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet! „Jézus nem azt kéri, hogy menjetek, hogy ha lesz hozzá kedvetek, és lesz rá egy kis időtök. A tanúságtételt, az evangélium hirdetését Jézus az egész egyházra, vagyis személy szerint rád bízta” – mondta a fiataloknak a pápa.


Szent István király halálának kilencszázhetvenötödik, illetve oltárra emelésének kilencszázharmincadik évfordulójára emlékezett a magyar egyház. Az emlékév eseményeinek központi helyszíne Székesfehérvár volt, ahol többek között fogadták a Szent Jobbot, illetve kultusztörténeti kiállítást rendeztek, amelyen a történelem során először volt együtt látható István zágrábi, kalocsai és székesfehérvári ereklyetartó mellszobra

 

Szeptember 1-jétől bevezették a kötelező erkölcstan-, illetve a helyette választható hit- és erkölcstanoktatást a hazai állami általános iskolákban. Az órarendbe beillesztett hit- és erkölcstanórákat az első és az ötödik évfolyamon indították el. Az új tantárgyat a többi évfolyamon felmenő rendszerben vezetik be.

 

Sándor István szerzetes boldoggá avatása zárta a szalézi rend magyarországi tartományának centenáriumi évét. A Szent István-bazilika előtti téren október 19-én a szentatya megbízásából Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa tette közzé a boldoggá avatásra vonatkozó határozatot. A kommunista diktatúra alatt, 1953-ban koncepciós perben elítélt és kivégzett fiatal szerzetes a rendíthetetlen hit és a szeretetből fakadó szolgálat példájaként áll előttünk. „Ha a vallásüldözés szakadékot teremt az emberek között, a vértanúk áldozatukkal a megbocsátással és az elfogadással hidakat építenek” – mondta Amato bíboros.

 

A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében című rendkívüli püspöki szinódus előkészületeként a Szentszék az év végén a történelem során először átfogó közvélemény- kutatás keretében kérdezte meg a katolikusokat, mit gondolnak az egyház családokról szóló tanításáról, illetve a fogamzásgátlással, az egyneműek házasságával vagy a válással kapcsolatban. A felmérés célja, hogy a szinóduson részt vevő püspökök mélyebben megismerjék a hívők véleményét olyan kérdésekről, amelyek eddig sokszor elhallgatott vagy megosztó témáknak számítottak, és az irgalmas Jézust követve megoldásokat keressenek a felmerülő problémákra. A 2014. október 5. és 19. között sorra kerülő szinódus főrelátora Erdő Péter bíboros, prímás, érsek.

 

A hit évét még XVI. Benedek pápa hirdette meg a II. vatikáni zsinat kezdetének ötvenedik és a Katolikus Egyház Katekizmusa kiadásának huszadik évfordulója alkalmából. A Krisztus király vasárnapján, november 24-én lezárult tematikus évben istenkapcsolatunk megújítására hívott meg az egyház. Az eseménysorozat megkoronázásaként először tették bárki számára láthatóvá a Vatikánban a Szent Péter földi maradványaiként számon tartott ereklyét, amely hitünk az apostolok tanúságtételéig visszavezethető gyökereit szimbolizálja.

 

Fotó: Cser István, Kissimon István, archívum

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .