Vatikán

 

Palesztin és zsidó fiatalok a Szent Péter téren

A római egyházmegye tanfolyamán húsz palesztin és zsidó egyetemi hallgató vesz részt. XVI. Benedek április 6-án a szerdai általános fogadás alkalmából köszöntötte és arra szólította fel őket, hogy legyenek a béke és a testvériség építői a két nép között. (KNA)

Elefántcsontpart és Líbia érdekében

A szentatya az április 6-i általános meghallgatás során újból Elefántcsontpart és Líbia érdekében szólt. Nagy aggodalommal követi figyelemmel az eseményeket, amelyekkel kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy aggodalmának híre Peter Turkson bíboros révén – akit Elefántcsontpartra küldött – minél hamarabb eljut az országba. Imádkozik az áldozatokért, és lélekben együtt van a szenvedőkkel – mondta. (VR)

Paul Bhatti a pápánál

XVI. Benedek április 6-án köszöntötte a meggyilkolt pakisztáni kisebbségügyi miniszter testvérét. Paul Bhatti jelenleg a pakisztáni kormány vallási kisebbségekkel foglalkozó tagja. (VR)

Boldoggá avatások

Boldoggá avatják a francia forradalom és a spanyol polgárháború néhány mártírját. A spanyol polgárháború huszonkét mártírját és egy, a francia forradalom alatt lefejezett papot fog boldoggá avatni az egyház a következő hónapokban.

XVI. Benedek április 2-án huszonnyolc boldoggá avatási ügyet hagyott jóvá, valamint hat szentté avatásra jelölt személy hősi erényeit ismerte el (köztük van Thomas Kurialacherry, az indiai Changanacherry első püspöke; Theophanius-Leo Chatillon kanadai szerzetes és egy tizennégy éves német gyermek, Bernhard Lehner, aki 1944-ben hunyt el). (MK)

A kínai egyházról

A Vatikánban április 11-13-án ülésezett az a bizottság, amelyet XVI. Benedek hozott létre 2007-ben a kínai részegyház életére vonatkozó főbb kérdések tanulmányozása céljából. Az első ülést 2008 márciusában tartották. Témája az a levél volt, amelyet a pápa 2007. május 27-én intézett a kínai katolikusokhoz. 2009-ben és tavaly a következő témákat vizsgálták meg: a szeminaristák és szerzetesek emberi, intellektuális, spirituális és lelkipásztori képzését, valamint a papok állandó továbbképzését. Idén a kínai egyházkerületek lelkipásztori helyzetét vitatták meg, különös tekintettel azokra a kihívásokra, amelyekkel az egyháznak szembe kell néznie, hogy megtestesíthesse az evangéliumot a jelenlegi társadalmi és kulturális feltételek között. (VR)


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .