Európai Unió

Lengyel püspökök a nemzeti egységért

„II. János Pál pápa egységünk alapköve” – jelentették ki Lengyelország főpásztorai Wojtyla pápa halála hatodik évfordulójának előestéjén. Az évforduló csak néhány nappal előzi meg a 2010-ben történt szmolenszki repülőgép-szerencsétlenséget, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök és a kormány további kilencvenöt tagja. Lengyelországban hónapok óta folyik a vita a katasztrófát kiváltó és az orosz hatóságok által eddig nem tisztázott okokról. „Amikor imára gyűltünk a szmolenszki katasztrófa áldozatainak lelki üdvéért, az egész világ csodált bennünket. Azóta azonban egységünk meglazult” – nyilatkozott Stanislaw Budzik püspök, a lengyel püspöki konferencia elnöke. (VR)

Dél-Afrikai társadalmi feszültségek

A dél-afrikai társadalmat súlyos feszültségek terhelik, amelyek nemrég öt tartományban véres összeütközésekhez vezettek. Az utolsó konfliktus március 30-án robbant ki Johannesburg egyik barakknegyedében, Zandspruitban, ahol a lakosság a folyóvíz– és áramszolgáltatás hiánya miatt tüntetett. A rendőrséggel történt összetűzések során többen megsebesültek. A keresztény egyházak dél-afrikai tanácsa, melynek a katolikus egyház is tagja, figyelmeztett arra, hogy ha nem történnek intézkedések, a konfliktusok előbb-utóbb olyan súlyos válságot robbanthatnak ki, mint amelyek most éppen Afrika északi részén jellemzőek. „Meggyőződésünk, hogy a lakosságnak joga van a társadalmi szolgáltatásokhoz, és a kormány nem szívességet tesz, amikor ezeket biztosítja, hanem egyszerűen kapott küldetését teljesíti.” (VR)


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .