Vatikán

A vatikáni zarándokiroda etikai chartát írt alá a római szállodatulajdonosok szövetségével, hogy megakadályozzák az árak körüli spekulációt. A római önkormányzattal együttműködve telefonvonal lép életbe a boldoggá avatás idejére, amely az olaszon kívül angol, francia, német és lengyel nyelven nyújt tájékoztatást. A telefonszám könnyen megjegyezhető: 060606. A boldoggá avatás, illetve a hozzá kapcsolódó események napjain a zarándokok helyváltoztatását könnyíti, ha 18 euró értékben ún. „JP2-pass”-t (bérletet) vásárolnak. Ezzel az első utazástól számított három napon át korlátlanul használhatják a római autóbusz-, villamos- és metrójáratokat, valamint a Róma-Ostia vasutat. A közlekedési eszközök éjjel 2 óráig közlekednek ezeken a napokon. A„pass” továbbá május elsején, a szertartás napján feljogosít egy hideg ételcsomagra, valamint információs anyagot is tartalmaz. Ez a „JP2-pass” nem a boldoggáavatási szertartásra szóló jegy. A szentmisén való részvétel, amelyet XVI. Benedek pápa mutat be május elsején, és amelyen a boldogok közé iktatja II. János Pált, teljesen ingyenes minden érdeklődő számára. A Szent Péter teret május elsején, vasárnap reggel 5 órától kezdve lehet megközelíteni.

Április 30-án este, a Circus Maximus térségén megtartott imavirrasztás után, amely a program szerint este 8 órakor kezdődik, Róma belvárosában nyitva maradnak a templomok úgynevezett fehér éjszakára. Andreatta prelátus, a vatikáni zarándokiroda igazgatóhelyettese azt is elmondta, hogy az esemény megszervezéséhez nem kértek állami támogatást. A költségeket magánszemélyek segítségével fedezik. (VR)

 

A “Pogányok Udvara” további találkozói

A Kultúra Pápai Tanácsa a hívők és a nem hívők közötti párbeszéd elősegítésére Párizs után Albánia fővárosában, Tiranában, majd Firenzében és a világ számos további városában, például Barcelonában, Stockholmban, Québecben, Prágában és Milánóban rendezi majd meg találkozóit. A következő témája a társadalom és a spiritualitás, valamint a vallási közömbösség lesz – mondta Gianfranco Ravasi bíboros. (VR)

A Colosseumi keresztút szerzője

XVI. Benedek pápa hivatalba lépése óta először döntött úgy, hogy egy szerzetesnőt, Maria Rita Piccione ágostonos nővért kér fel a nagypénteken este a Colosseumnál tartandó keresztút elmélkedéseinek megírására. A nővér a Santi Quattro Coronati római kolostorban, a Colosseum közelében él, az ágostonos remeték szövetségének olasz elnöke. A colosseumi elmélkedések első női szerzője Anna Maria Canopi bencés apátnő volt 1993-ban. (KAP)

Pénzmosás elleni törvény

Április 1-jén hatályba lépett az új vatikáni törvény, amely a bűncselekményekből, a terrorizmus finanszírozásából származó bevételek tisztára mosását hivatott megakadályozni. A törvényt XVI. Benedek tavaly december 30-án hozta nyilvánosságra „motu proprio” dokumentumként közzétett apostoli levelében. Hatályba lépése alkalmából a szentszék közleményt bocsátott ki, amely szerint nagy hatású erkölcsi és lelkipásztori eseményről van szó. (VR)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .