Vértanúra emlékeztek szülővárosában

Meszlényi Zoltán a Zagyva-parti településen született, pappá szentelését követően pedig Serédi Jusztinián, a két világháború közötti hercegprímás és Mindszenty József bíboros munkatársaként vívott ki többek között egyházjogászi elismerést. A kommunista diktatúra időszakában, 1950-ben elhurcolták, s a börtönbeli körülmények következtében elhunyt. Soha nem emeltek ellene vádat, állambiztonsági okokra hivatkozva tartották fogva. Halálának időpontját titokban tartották. Csak évtizedekkel később derült ki, hogy már 1951 márciusában meghalt. A római katolikus egyház vértanúként emlékezik rá, s kezdeményezték a boldoggá avatását is.

A főpásztorokat Koza József prépost-plébános és Köles József, az egyháztanács elnöke köszöntötte. A szentmisén és Meszlényi Zoltán emléktáblájának a megkoszorúzásánál jelen volt Érsek Zsolt országgyűlési képviselő, a város polgármestere és Bóta Julianna jegyző is.  Az esztergom-budapesti érsek szentbeszédében kijelentette: Meszlényi Zoltán vértanúsága és lelkülete alapján méltó a boldoggá avatásra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .