Vértanú és teológus

Fotó: News.va

 

Reinhard Marx bíboros, münchen-freisingi érsek december 16-án bejelentette, hogy elindították Romano ­Guardini teológus és a vér­tanúhalált halt Fritz Gerlich katolikus újságíró boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakaszát.
Romano Guardini katolikus pap, teológus, egyetemi tanár, lelki író Veronában született 1885. február 17-én. Gyermekkorát Mainzban töltötte, ahol édesapja Olaszország konzuljaként szolgált. Mivel általános iskolai tanulmányait Németországban végezte, felnőttkorában felvette a német állam­polgárságot. Vegyészeti és közgazdasági tanulmányokat folytatott, majd belépett a papi szemináriumba. 1910-ben szentelték pappá. 1923-ban a berlini Humboldt Egyetemen az akkor mindössze harmincnyolc éves Guardini számára hozták létre a vallásfilozófia és keresztény világnézet tanszéket. A nemzetiszocializmus ideológiájára válaszként 1937-ben megírta a Der Herr (Az Úr) című művét, amelyben kifejtette, hogy a betlehemi születésű Jézus Krisztus a keresztények egyetlen vezetője. 1939-ben a nácik eltiltották a tanítástól. A világháború után 1945-ben először Tübingenben, majd 1948 és 1963 között Münchenben kapott katedrát. A katolikus világnézet kifejtésének szentelt életművével Guardini a XX. századi katolikus megújulás egyik vezéralakja és a II. vatikáni zsinat egyik előfutára volt.
Carl Albert Fritz Michael Gerlich katolikus újságíró 1883-ban született Stettinben (ma: Szczecin, Lengyel­ország). Müncheni egyetemi tanulmányai idején bekapcsolódott a német ellenállási mozgalomba. 1927-ben megismerte Therese Neumann misztikust, akinek hatására megérlelődött benne a döntés, hogy református hitéről áttér a katolikusra. Az 1930-ban indított Illustrierter Sonntag című hetilapot 1932-ben Der Gerade Wegre (Egyenes Út) nevezte át. A lap nyíltan állást foglalt a nemzetiszocializmussal szemben. Hitler 1933-as hatalomátvételét követően Gerlichet letartóztatták, és a dachaui koncentrációs táborba internálták, ahol tizenöt hónapon át tartották fogva és kínozták. Hivatalos tárgyalása sosem volt, 1934. június 30-án agyonlőtték.

Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .