Vatikán

A címe Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) lesz, és a szociális igazságosság kérdéseivel foglalkozik. Eredetileg arra számítottak, hogy a Szentatya amerikai útja előtt jelenik meg. A késés oka a szöveg 38 (köztük arab és kínai) nyelvre történő fordítása. A Vatikán ugyanakkor azt sem akarja, hogy az enciklikát bárki bármiként is felhasználja az olasz választási kampányban. A választások április 13-14-én lesznek. A Szentatya a negyven év óta bekövetkezett társadalmi-gazdasági változásokhoz szól hozzá, az egyház szociális tanítása alapján. A legfontosabb témái: a világméretűvé válás (globalizáció), a szegénység, a béke, a nemzetközi együttműködés a teremtés tiszteletben tartása. (KAP)

Kilátástalan tárgyalások Izraellel

Az Izrael és a Vatikán közötti vagyonjogi tárgyalásokról nyilatkozott egy szentföldi internetes lapnak David Rosen rabbi, a vallásközi párbeszéd nemzetközi zsidó bizottságának vezetője. Meglátása szerint a tárgyalások azért akadoznak, mert az 1993-ban kötött alapszerződést követően olyan politikai erők jutottak hatalomra Izraelben, amelyek „túl nagy árnak” tartják a jó kapcsolatok érdekében az évszázados történelmi kedvezmények biztosítását. A zsidó és muzulmán intézményekkel szemben nem akarnak „kivételt tenni” a katolikusokkal, holott a mostani tárgyalások témáját képező adómentességeket az alapszerződés megkötésekor kilátásba helyezték. A rabbi szerint igaza volt Pietro Sandri volt apostoli nunciusnak, amikor azt mondta: Izrael és a Vatikán viszonya jobb volt a diplomáciai kapcsolatok felvétele előtt. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .