Európa

Fontosnak tartják ugyanakkor a fejlődés előmozdítását is – a szülőföldön maradás érdekében. Tárgyaltak bioetikai kérdésekről, és az ismét fellángolt aktív eutanáziavitában is állást foglaltak. Közösen megemlékeztek a jelenések 150. évfordulójáról. (KAP)

Ifjúsági központ Kölnben

A kölni Keresztelő Szent János-templom restaurálása, átalakítása folyamatban van. Ez lesz a Crux (Kereszt) elnevezésű ifjúsági lelkipásztori központ, ifjúsági szentmisék, kiállítások, kávézó helye. Itt ismertette a heidelbergi Sinus Intézet március 31-én tanulmányát. A szociológusok szerint nagy a lelkiség iránti vágy és az élet értelmének keresése, de az egyház tanítása nem játszik ebben sok szerepet. A fiatalok közül az egyházi ifjúsági szervezeteket sokan unalmasnak tartják, és úgy vélik, ezek csak a „hagyományos”, a „polgári" és a „posztmaterialista” környezetben vannak jelen. Az internetnek nagy jelentősége van a fiatalok körében, ezt az egyház ifjúsági pasztorációjában is alkalmazni kell. A német katolikus ifjúsági szövetség szeretne híd lenni az egyház és a fiatalság között: ehhez szabad teret, a próbálkozás lehetőségét és az ifjúság számára megszokott nyelv használatát kéri. (KAP)

Szent Ágoston-beszédeket találtak

Az erfurti egyetem könyvtárában három osztrák kutató – Isabella Schilleer, Dorothea Weber és Clemens Weidmann – Szent Ágostonnak (354-430) hat, eddig ismeretlen prédikációját találta meg. A beszédek közül négy eddig teljesen ismeretlen volt, kettő részben ismert. A pergamenre írt kéziratok a XII. századi Angliából származnak. (KAP)

Szlovák katolikus szerkesztő halála

Frantisek Sykora tüdőszakorvos, szlovák testvérlapunk, a Katolickyé Noviny megújítója, életének 84. évében elhunyt. A lap a kommunista évtizedek előtt a Zavarsky család tulajdonában volt, ezért Josef Zavarskyval és osztrák katolikus szakértőkkel együttműködve a II. vatikáni zsinat szellemében alakította a szlovák katolikus sajtót. Írásaiban küzdött a zsinat szellemében és a nyugati katolicizmusban veszélyt látó felfogás és a klerikalizmus ellen. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .