Három nap a Szentírással

Az oktatók és a hallgatók, a papnevelő intézet elöljárói, kispapjai, valamint az előadótermet zsúfolásig megtöltő érdeklődők jelenlétében Beer Miklós püspök nyitotta meg a rendezvényt. XVI. Benedek pápát idézve felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy hitünk nem csupán információgyűjtemény, hanem az életet formáló ajándék. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a konferencia résztvevői Istennek saját személyükhöz szóló üzenetével megkapják ezt az ajándékot.

A keresztény emberek figyelme ebben az évben a Biblia felé irányul. A Szentírás ugyanakkor minden érdeklődő számára fontos irodalmi, történelmi alkotás is, amelynek ismerete nélkülözhetetlen a körülöttünk kialakult világ megértéséhez. A könyvek könyvének a kultúra gazdagításában, de mindenek előtt az ember lelki formálódásában betöltött szerepéről szólt bevezető előadásában Tarjányi Béla professzor. Hangsúlyozta, hogy a történelem során a Biblia a legnagyobb példányszámban kinyomtatott s elterjesztett könyv. A globalizálódó világban, a fogyasztásra, az anyagi sikerre, az élvezetekre biztató harsogó reklámok csábítása mellett is sok ember figyel Isten csöndes szavára, aki nem erővel, hatalommal küzd értünk. Jézus tettei, a könyvbe foglalt történetek hatnak ránk, befolyásolnak bennünket.

A Szentírás keresztényi életszemlélete támpontot ad mindennapi tevékenységünkben, emberi viszonyainkban. Ezért fontos, hogy egyre többen és többször vegyük kézbe, idézzük fel szavait, elmélkedjünk jelentésükről, tartalmukról, üzenetükről egyénileg és közösségben egyaránt. A Szentírásnak az irodalomban betöltött szerepét illusztrálta Kuklay Antal körömi plébános Pilinszky és a Biblia című előadása. A konferencián szó esett a közösségi, csoportos bibliaolvasás módszereiről, s bemutatták az interaktív Biblia- CD-t is. Előadás hangzott el a Parasztbibliáról s a Szentírásban megemlített növényekről. A résztvevők megtekintették Jézus szenvedéstörténetének színpadi feldolgozását J. S. Bach János passiója, János evangéliumának 18. és 19. fejezete, valamint Erdős Balázs színész írása alapján. A biblikus konferenciát záró szentmisét Varga Lajos segédpüspök mutatta be a váci székesegyházban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .