Vatikán

A házassági semmisségi perek egyszerűsítése

A Vatikánban tanulmányozzák azt a kérdést, hogy milyen konkrét lépésekkel lehetne lerövidíteni a szentségi házasság felbontására irányuló pereket. Jelenleg a Törvényszövegek Értelmezésének Pápai Tanácsa azt vizsgálja, elegendő volna-e egy egyházi bíróság ítélete annak megállapítására, érvénytelen-e egy megkötött házasság – nyilatkozta a L’Osservatore Romano július 25-i számában Francesco Coccopalmerio bíboros, a testület elnöke (képünkön). Az is kérdéses, hogy e perekben szükséges-e egy bírói kollégium döntése, nem elegendő-e egyetlen bíró ítélete. A házassági perek lefolytatásának módja is témája lesz az októberi rendkívüli püspöki szinódusnak. (KAP)


Egyházi mozgalmak világkongresszusa

November 20. és 22. között a Vatikánban tartják az egyházi mozgalmak harmadik nemzetközi kongresszusát. Eddig nyolcvan mozgalom jelezte, hogy részt kíván venni az eseményen. A kongresszust a Világiak Pápai Tanácsa rendezi. (KAP)

Szenvedélyes békefelhívás a világháború centenáriumán

Ferenc pápa július 27-én délben az I. világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából a mai háborús konfliktusok megszüntetésére hívta fel a szembenálló feleket. A Közel-Kelet, Irak és Ukrajna fegyveres konfliktusai csak tárgyalás és párbeszéd útján oldhatók meg – mondta. „Hagyjatok fel a háborúval, teljes szívemből kérlek benneteket! Itt az ideje, hogy véget vessetek az ellenségeskedésnek!” A konfliktusok legfőbb szenvedői a gyerekek, akiket megrabolnak a méltó élet reményétől és a jövőjüktől. (KAP)

A Szentatya idén Nápolyba is készül

Ferenc pápa július 26-án Casertában kétszázezer hívő előtt bejelentette: hallotta, hogy a nápolyiak elégedetlenek, amiért nem közéjük látogatott el. A szentatya még az idén szeretné felkeresni Nápolyt. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .