Nagyvilág

Növekszik a Földközi-tengeri menekültválság

 

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR sürgős cselekvésre szólította fel az Európai Unió tagállamait, mivel állandóan növekszik a Földközi-tengeren Európa felé menekülők száma, és egyre több menekülteket szállító hajó jár szerencsétlenül. Csupán az utóbbi néhány nap alatt kétszázhatvan ember vesztette életét a tengeren. Ez is azt mutatja, hogy a menekültválság fokozódik – mondta Genfben António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. (KAP)

A pátriárka párbeszédre szólítja fel az iszlamistákat

Bechara Boutros Raï libanoni maronita katolikus pátriárka párbeszédre szólította fel az Iszlám állam elnevezésű terrorcsoportot. „Ti a fegyverek szavában bíztok, mi azonban a párbeszéd, a megértés és a tisztelet szavában” – mondta a maronita főpásztor. A terrorcsoport az utóbbi hónapokban ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria egy részét. Moszul városából keresztények ezreit üldözték el, és felgyújtották a székesegyházat. 2003-ban még ötvenezer keresztény élt itt, ma már csupán háromezerre becsülhető a számuk. (KAP)


Vietnami püspökkinevezés

 

Pierre Nguyên Van Khamot, Ho Si Minh-város hatvanegy éves segédpüspökét nevezte ki a pápa július 26-án Mi Tho megyés püspökévé. Az ország déli részén lévő egyházmegyéhez százharmincezer katolikus hívő tartozik. A terület összlakossága mintegy ötmillió fő. Vietnamban továbbra is nehézkes püspököt kinevezni, a poszt betöltését hosszú tárgyalásoknak kell megelőzniük. A Vatikán és Vietnam között 1975 óta nincs diplomáciai kapcsolat. (KAP)

Az iraki kurdok a keresztények védelmében

Az iraki kurd autonóm terület elnöke, Masud Barzani katonai védelmet ajánlott az iszlamista terror sújtotta iraki keresztényeknek. Barzani a káld katolikus pátriárkát, Louis Raphaël Sakót biztosította arról, hogy „együtt halunk, vagy továbbra is méltó módon élünk együtt”. Moszul keresztény lakosságának jelentős része kurd területre menekült. (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .