Nagyvilág

Növekszik a Földközi-tengeri menekültválság

 

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR sürgős cselekvésre szólította fel az Európai Unió tagállamait, mivel állandóan növekszik a Földközi-tengeren Európa felé menekülők száma, és egyre több menekülteket szállító hajó jár szerencsétlenül. Csupán az utóbbi néhány nap alatt kétszázhatvan ember vesztette életét a tengeren. Ez is azt mutatja, hogy a menekültválság fokozódik – mondta Genfben António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. (KAP)

A pátriárka párbeszédre szólítja fel az iszlamistákat

Bechara Boutros Raï libanoni maronita katolikus pátriárka párbeszédre szólította fel az Iszlám állam elnevezésű terrorcsoportot. „Ti a fegyverek szavában bíztok, mi azonban a párbeszéd, a megértés és a tisztelet szavában” – mondta a maronita főpásztor. A terrorcsoport az utóbbi hónapokban ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria egy részét. Moszul városából keresztények ezreit üldözték el, és felgyújtották a székesegyházat. 2003-ban még ötvenezer keresztény élt itt, ma már csupán háromezerre becsülhető a számuk. (KAP)


Vietnami püspökkinevezés

 

Pierre Nguyên Van Khamot, Ho Si Minh-város hatvanegy éves segédpüspökét nevezte ki a pápa július 26-án Mi Tho megyés püspökévé. Az ország déli részén lévő egyházmegyéhez százharmincezer katolikus hívő tartozik. A terület összlakossága mintegy ötmillió fő. Vietnamban továbbra is nehézkes püspököt kinevezni, a poszt betöltését hosszú tárgyalásoknak kell megelőzniük. A Vatikán és Vietnam között 1975 óta nincs diplomáciai kapcsolat. (KAP)

Az iraki kurdok a keresztények védelmében

Az iraki kurd autonóm terület elnöke, Masud Barzani katonai védelmet ajánlott az iszlamista terror sújtotta iraki keresztényeknek. Barzani a káld katolikus pátriárkát, Louis Raphaël Sakót biztosította arról, hogy „együtt halunk, vagy továbbra is méltó módon élünk együtt”. Moszul keresztény lakosságának jelentős része kurd területre menekült. (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..