Vatikán

Koncert a soa emlékére

 

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából Ferenc pápa személyes levélben fordult zsidó barátjához, Abraham Skorka argentínai rabbihoz, akivel még Buenos Aires érsekeként kötött mély barátságot. A szentatya ezzel a gesztussal kívánta kifejezni a zsidó nép iránti közelségét. A pápa saját kezével írt spanyol nyelvű levelét január 27-én este olvasták fel, azon a koncerten, amelyen Olaszországban először szólalt meg az a tizenkét hegedű és egy gordonka, amely túlélte a vészkorszakot. A drámai történetet megélt hangszereket Amnon Weinstein izraeli lantkészítő (képünkön) találta meg és restaurálta. (VR)

 

Álljunk készen a változásra

 

Az akadémiák tizennyolcadik nyilvános ülése alkalmából Ferenc pápa üzenetben köszönte meg a pápai akadémiák tudományos munkáját január 28-án, Aquinói Szent Tamás ünnepén. A szentatya levelében úgy fogalmazott: szemei előtt egy olyan missziós egyház képe lebeg, amely mindig készen áll a változásra. (KAP)


Dél-Koreába látogat a szentatya?

 

Federico Lombardi vatikáni szóvivő szerint Ferenc pápa megfontolás tárgyává tette, hogy az ázsiai ifjúsági nagygyűlés alkalmából Dél-Koreába látogat. A találkozót augusztus 10. és 17. között tartják a Daejeoni egyházmegyében. A Fülöp-szigetek és Srí Lanka 2016-ban ugyancsak célpontja lehet egy esetleges pápai utazásnak. (KAP)

 

Tízezrek a „melegházasság” ellen

 

Franciaországban február 2-án tüntetések voltak az európai és francia családpolitika ellen. Párizsban és Lyonban sajtójelentések szerint több mint százezren mentek az utcára az azonos nemű párok „házasságkötése” és a meleg párok örökbefogadási joga ellen tiltakozva. A kormányt családellenesnek nevezték, mert veszélyezteti a társadalom rendjét a „nemi szerepek fellazításával”. Párizsban számos polgári-konzervatív és jobboldali politikus is részt vett a tüntetésen. „Nem vagyunk naivak!” – mondta újságíróknak Philippe Barbarin lyoni bíboros érsek (képünkön), aki városában a menet élére állt Kamel Kabtanéval, a nagymecset rektorával együtt. (KAP)

 

A vatikáni pénzügyi hatóság ideiglenes elnöke

 

Ferenc pápa január 30-án elfogadta a vatikáni Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) eddigi elnöke, a hetvenhat éves Attilio Nicora bíboros lemondását, és ideiglenesen a hatvanhat éves Giorgio Corbellini püspököt nevezte ki a helyére. Nicora bíboros jelentős szerepet töltött be a pénzmosási esetek felderítésében. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .