Élet dohányzás nélkül

A tréningjellegű foglalkozások tíz alkalomból állnak, és nagymértékben építenek a résztvevők együttműködésére, egymásnak adott visszajelzéseire. A csoportban a leszokás különböző szakaszaiban lévő emberek megoszthatják egymással tapasztalataikat, ami hatékonyabb lehet, mint egy olyan előadás meghallgatása, amely a dohányzás káros hatásairól szól. Gondoljunk csak a különböző önsegítő csoportokra: ezek hatékonysága is elsősorban a közös célért való tenni akarás és a társas támogatás erejének kihasználásában rejlik.


A RÉV-ben működő „dohányos csoportot” az intézmény szakemberei vezetik, akik nagy hangsúlyt helyeznek a csoporttagok ösztönzésére, hogy azok képesek legyenek családi és baráti támogató hálózatok kialakítására. A változás folyamatában ugyanis fontos, hogy az érintettek mellett mindig álljon valaki, aki bátorítani vagy esetleg emlékeztetni tudja őket eredeti célkitűzéseikre.

 

A foglalkozások segítséget nyújthatnak a motiváció erősítésében, a dohányzás mellett és ellen szóló érvek mérlegelésében, s ez segítheti a résztvevőket elhatározásuk megvalósításában.

 

A jelentkezők emellett olyan technikákat is kipróbálhatnak, amelyek növelhetik a leszokás esélyeit.

 

Az egri RÉV munkatársai számos egészségügyi és civilszervezettel kapcsolatban állnak, így a résztvevők megfelelő szaksegítséghez juthatnak, ha például a nikotinpótlásról vagy egészségi állapotukról szeretnének többet tudni. Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb embernek csak a negyedik-ötödik próbálkozásra sikerül leszoknia a dohányzásról, ezért ha valakinek nem megy elsőre, ne keseredjen el, hanem kérje inkább szakember segítségét a változáshoz – írta a csoport munkájáról Tóth Róbert terápiás segítő.

 

Az egri RÉV munkatársai folyamatosan várják az ingyenes programra jelentkezőket a 06/36-518-328-as és a 06/30-692-5785-ös telefonszámokon vagy az egerrev@t-online.hu e-mail címen.

Katolikus Karitász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .