Nagyvilág

 

A cremisani fal ellen

 

A szentföldi koordinációs csoport nemrég a Szentföldön járt főpásztorai felhívást tettek közzé, amelyben sürgetik, hogy mielőbb tegyenek igazságot a Cremisan-völgyben, Betlehem közelében húzódó biztonsági fal ügyében. Az izraeli legfelsőbb bíróság ezekben a napokban hoz döntést a fallal kapcsolatban, amely Beit Jala városban olyan területen épült, ahol ötvennyolc palesztin család él.

 

Elismerjük az Izraeli Állam jogát a biztonsághoz és a biztonságos határokhoz, de a fal jól láthatóan eltér a zöld vonaltól, attól a nemzetközileg elismert demarkációs vonaltól, amely az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt területeket és Izraelt választja el egymástól – figyelmeztetnek a főpásztorok.
Az amerikai, kanadai, európai és dél-afrikai püspökök arra buzdítják a kormányokat, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, és érjék el, hogy tartsa be a nemzetközi jog előírásait. A biztonsági fal szőlőket, olajfa- és gyümölcsfaligeteket tesz tönkre, és elválasztja a családokat földjeiktől. A püspökök imádkoznak a Beit Jala-i lakosságért, amely igazságot keres, és mindazokért, akik a béke megteremtésére vágynak a Szentföldön. (VR)


Médiakonferencia Kubában

 

A vatikáni médiatanács február 4. és 6. között konferenciát tartott latin-amerikai és Karib-tengeri püspökök számára. A találkozó az egész egyház rokonszenvét és párbeszédre való készségét is kifejezte a kubai nép iránt – mondta Claudio Maria Celli érsek, a pápai médiatanács elnöke. A konferencián főként az új médiumokról és az internetről volt szó. (KAP)

Iszlamista merényletek Nigériában

 

Nigéria északkeleti részén az iszlamisták újabb merényleteit követően Stephen Dami Mamza püspök (képünkön) kivételes állapot elrendelését követelte, hangsúlyozva, hogy e nélkül a Bor¬no és Adamawa szövetségi államok egyes területein élő keresztények halálra vannak ítélve. Január 26. óta a Boko Haram iszlamista terrorcsoport több tucat keresztényt ölt meg az országban. Adamawa állam Chawa városában mintegy negyven keresztényt ért halálos támadás katolikus szentmise után. (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .