Vatikán

A pápa menekültek között

 

Ferenc pápa január 19-én, a menekültek világnapján látogatást tett a római Termini pályaudvarnál lévő és a szaléziak fenntartásában működő „menekültek plébániáján”. Negyedik plébánialátogatása során a menekültek különböző csoportjaival találkozott. Először zárt ajtók mögött folytatott megbeszéléseket „papírokkal nem rendelkező” hatvan menekülttel, akiknek nincsenek személyi okmányaik, és az utcán élnek. Ezt követően további száz menekülttel, majd családokkal, fiatalokkal és betegekkel beszélgetett. (KAP)

 

További intézkedések a pénzmosás ellen

 

Az IOR vatikáni bank fokozni kívánja a pénzmosás elleni küzdelmét és üzleti tevékenységének átláthatóságát. Az erre vonatkozó irányelveket alaposan átdolgozták és időszerűsítették – közölte a bank január 22-én. Eddig a pénzintézet ügyfeleinek ötvenöt százalékát, mint­egy tízezer ügyfelet ellenőriztek, azokat, akik nem egyházi intézmények, papok, vatikáni tisztviselők, nyugdíjasok vagy a Vatikánnál akkreditált diplomaták. (KAP)

 

Több irgalmat a házassági perekben

 

Ferenc pápa több irgalmat kívánt a házassági semmisségi perekben a Rota Romana Törvényszék, azaz a Szentszék rendes fellebbviteli bírósága tagjaitól hozzájuk intézett január 24-i beszédében. Soha ne feledjék, hogy lelkipászto­rok. Olyan hívekről van szó, akik igaz­ságosságra várnak. Az egyházjog és a lelkipásztorkodás nem állhat ellentétben. A bíróság dékánja, Pio Vito Pinto beszámolt arról, hogy tavaly több házassági per végződött az érvénytelenség kimondásával, mint az előző években. És négyszázzal több per fejeződött be, mint 2012-ben. (KAP)


Obamát március 27-én fogadja a szentatya

 

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke első ízben március 27-én keresi fel Ferenc pápát – jelentette január 21-én a CNN a Fehér Ház közleményére hivatkozva. Az amerikai elnök hosszabb európai körútja keretében látogat el a Vatikánba. „Az elnök örül a Ferenc pápával való találkozásnak, és osztja a szentatya elkötelezettségét a szegénység és a növekvő egyenlőtlenség elleni harcban” – közölte a Fehér Ház. (KAP)

 

A Szíria-konferencia sikeréért

 

Ferenc pápa január 22-én felhívást intézett a Szíria békéjét támogató nemzetközi konferencia résztvevőihez a találkozó sikeréért, amely aznap reggel vette kezdetét a svájci Montreux-ben. A konferenciát további tárgyalások követték, amelyek január 24-én kezdődtek Genfben. „Imádkozom az Úrhoz: érintse meg mindenki szívét, hogy a nehéz próbákat kiállt szír nép javát keresve tegyenek meg minden erőfeszítést az erőszak azonnali beszüntetésére és a konfliktus befejezésére, amely már eddig is túl sok szenvedést okozott” – fogalmazott a pápa. A Szentszék meghívást kapott, hogy vegyen részt a Genf-2 konferencián. (VR)

 

A francia elnök látogatása

 

François Hollande francia köztársasági elnök súlyos erkölcsi kérdéseket érintő törvényhozási döntéseket követően január 24-én találkozott Ferenc pápával. Az eutanázia, az egyneműek házassága, az abortusz liberalizálása után gazdaságpolitikai és magánéleti kudarcokkal terhelten került sor a találkozóra. Paul Jean-Ortiz elnöki tanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy François Hollande nagyra értékeli a pápa világszerte elismert törekvéseit, és osztja nézeteit a szíriai válságot, a közel-keleti keresztények helyzetét, Mali, a Közép-afrikai Köztársaság és Latin-Amerika helyzetét illetően. A tizenöt tagú elnöki kíséret tagjai között ott volt Dominique Quinio, a La Croix című katolikus napilap főszerkesztője és François Soulage, a Secours catholique elnevezésű segélyszervezet elnöke is. (KAP)

 

Tájékozódás Međugorje ügyében

 

Ferenc pápa január 23-án külön-külön fogadta Angelo Sodano, valamint Camillo Ruini bíborosokat, és tájékozódott a most befejeződött međugorjei vizsgálatokról. Ezek elsősorban nem a Mária-jelenések hitelességére vonatkoztak, hanem a zarándokforgalomra és a kegyhely lelki életére. A Mária-jelenések valódiságával kapcsolatos pápai döntés valószínűleg még hónapokig várat magára. (KAP)

 

ökológiai enciklika készül

 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő január 24-én megerősítette, hogy Ferenc pápa enciklikát ír az ember ökológiája időszerű témájáról. Azt még nem lehet tudni, hogy az új enciklika mikor fog megjelenni. (KAP)

 

Új katekumenátusünnep

 

Ferenc pápa február 1-jén a Neokatekumenális Út mozgalom tízezer tagját fogadja. A hatvanas években Spanyolországban létrejött mozgalmat 2008-ban hagyta jóvá XVI. Benedek pápa. A mostani ünnepen hetvenöt apostoli küldetést vállaló házaspár indul útjára. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .