Vatikán

A vitorlák mögött a napot láthatjuk, amely a monogrammal együtt az Eucharisztiára utal. Már elérhető a hit évének többnyelvű honlapja, amelynek címe: www.annusfidei. va. Itt megtalálhatók az év fontos eseményei, a szentatya programja, az egyes püspöki konferenciák, egyházmegyék, mozgalmak és társulások kezdeményezései. Jelenleg olaszul és angolul működik, de hamarosan spanyol, francia, német és lengyel nyelven is olvasható. Az év hivatalos, latin nyelvű himnusza is elkészült: refrénje fohász az Úrhoz, hogy mindnyájunkban növelje a hitet: Credo, Domine, adauge nobis fidem. (Hiszek Uram, növeld bennünk a hitet.) Szeptember elején jelenik meg több nyelven a lelkipásztori segédkönyv, amelynek címe: Hogyan éljük meg a hit évét? (VR)

A pápa felhívása Szíria érdekében

XVI. Benedek június 20-án arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy minden erőfeszítésével törekedjék az erőszak felszámolására Szíriában, illetve biztosítsa a humanitárius segítségnyújtást a lakosság számára – beleértve azokat is, akik hazájuk elhagyására kényszerülnek, és a környező országokban keresnek menedéket. A ROACO segélyszervezet nyolcvan képviselője hétfőtől szerdáig tartotta nyolcvanötödik közgyűlését Rómában. Szíriát már régóta sújtja az erőszak és a válsághelyzet; fennáll az egész országot, sőt térséget negatívan érintő általános konfliktus kirobbanásának veszélye. (VR)

XVI. Benedek a földrengés sújtotta vidéken

A szentatya június 26-án villámlátogatást tett az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományban, ahol május 20-án egy földrengéssorozat huszonnégy ember halálát okozta, százak sebesültek meg, és nyolcezren kényszerültek otthonukat elhagyni. A károkat ötmilliárd euróra becsülik. A pápa Rovereto di Noviban beszédet mondott, majd a Modena tartománybeli Carpi sportpályáján szólt a lakossághoz. (KAP)

A svájci gárda Szombathelyre látogat

Július elején valóra válik az a terv, amely 2006-ban született, amikor a pápai testület fennállásának ötszázadik évfordulóját ünnepelte. A jubileum kapcsán a gárdisták elzarándokoltak a franciaországi Tours-ba, egyik védőszentjük, Szent Márton sírjához. Akkor merült fel az ötlet, hogy meg kellene ismerniük a pogány római légiósból lett keresztény, majd tours-i püspök születési helyét is. A „világ legkisebb hadseregének” mintegy száz tagja júliusban látogat Szombathelyre. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .