Brüsszelből jelentjük

 

Az utóbbi évtizedben, főleg hazánk uniós csatlakozásától, 2004-től kezdve jelentősen megnőtt a Brüsszelben élő magyarok száma. A napjainkra már több ezer fős magyarság összetartó, egymást segítő, szinte baráti körként él idekinn. Örömmel és nem kis büszkeséggel mondhatjuk, hogy a legnagyobb létszámú magyar közösség itt a katolikus.

Milyen események jelzik, hogy velünk a Lélek? A teljesség igénye nélkül: együtt imádkozunk a gyermekeket váró édesanyákkal, imacsoportok működnek, és már több alkalommal keresztelkedtek nálunk felnőttek. Sokan készülnek házasságkötésre, ezért jegyesoktatáson vesznek részt. Adventben koszorúkészítést, Szent Család-járást, Mikulás-ünnepséget, karácsonyi koncertet szervezünk, időnként zarándoklatokra megyünk, és cserkészcsapatunk is működik. Megemlékezünk nemzeti ünnepeinkről, amelyek közül hagyományosan a legfontosabb az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére tartott mise a Saint Gudule-székesegyházban, valamint az utána következő fáklyás felvonulás az ismeretlen katona emlékoszlopához. Az „ismeretlen katonának” ugyan nem sok köze van népünk szabadságharcához, de az emlékmű szép, és ott – a Belgiumi Magyar Szövetséggel és a nagykövetséggel együtt – méltó helyen tudjuk elhelyezni a tiszteletadás koszorúját. Minden évben a nyári szünet előtt elbúcsúzunk a hazaköltöző családoktól – május elején kis ünnepség keretében Áder Jánost és családját búcsúztattuk.

Végezetül annyit, hogy szeretettel fogadjuk honfitársainkat a Magyar Házban; ha segítségre van szükségük, bátran forduljanak hozzánk. Szentmisék vasárnaponként, július végéig lesznek a Magyar Házban, este hatkor. Címünk: 123 rue de l’Arbre Bénit, 1050 Ixelles, Belgium.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .