Nincsenek „reproduktív jogok”

ARIO+20 konferencia célkitűzése, hogy intézkedéseket javasoljon globalizálódó világunk fenntartható fejlődése érdekében. Kényes kérdésekről van szó, ugyanis például a több és jobb minőségű élelmiszer kellő körültekintés nélküli előállítása, vagy az ivóvízkészletek felelőtlen használata, kimerítése a környezet károsodását idézheti elő, ez pedig hátrányosan befolyásolhatja az eljövendő generációk esélyét a fejlődés továbbvitelére. Meggyőződésünk azonban, hogy bármilyen intézkedés csak akkor érheti el célját, ha tiszteletben tartja az emberi méltóságot és az ember élethez való jogát.

Örömünkre szolgál, hogy a konferenciáról érkező hírek szerint a zárónyilatkozatból sok vita után végül kihagyják a „reproduktív jogok” és a „népesedésszabályozás” kifejezéseket. Az előbbi lényegében az abortuszhoz való jog szinonimája, az utóbbi pedig a népszaporulat mesterséges befolyásolására vonatkozik. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata és az Emberi Jogok Európai Egyezménye egyaránt leszögezi, hogy az élethez való jog megelőz minden egyéb jogot. A „reproduktív jogokat” semmilyen testület nem ismerte el, semmilyen dokumentum nem rögzíti, hiszen ez ellentétben állna az Európában és világszerte elismert emberi jogokkal. A „népesedésszabályozás” pedig az élet továbbadásának jogát korlátozná, ez pedig sértené a család és az emberi személy méltóságát.

A Magyar Katolikus Családegyesület elnöksége fontosnak tartja, hogy azok az országok – így Magyarország is –, amelyek az emberi jogokat törvénybe iktatták, tegyenek meg mindent, hogy a RIO+20 konferencia záródokumentumában sem e nem létező jogok, sem a rájuk utaló kifejezések ne nyerjenek teret.

Budapest, 2012. június 21.

A Magyar Katolikus Családegyesület elnökségének nevében:

Bíró László püspök

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .