Vatikán

A mai ember kizárja élete horizontjáról Istent, közömbös iránta, azt gondolva, hogy identitása egyedül önmagában rejlik. Mindennek jele többek között a vallásgyakorlás elhagyása, az Eucharisztiában való részvétel hiánya, a gyónás elmaradása, amelyek együttese a nyugati társadalom irányvesztéséhez vezetett annak ellenére, hogy az Isten utáni vágy nem tűnt el. Újból és újból felmerülnek a természetfelettivel, spiritualitással kapcsolatos kérdések, amelyek az Istenre meg nem nyíló emberek szívének nyugtalanságát jelzik – magyarázta a Szentatya az olasz főpásztoroknak, majd felhívást intézett hozzájuk.

Eszerint egy olyan korszakban, amelyben Isten ismeretlenné vált az emberek számára, Jézus pedig csak a történelem egy nagy alakja, nem történik változás mindaddig, amíg mi meg nem újulunk hitünkben és imánkban. Nem leszünk képesek választ adni a kegyelem ajándékának újbóli befogadása nélkül, és nem fogjuk tudni hirdetni az evangéliumot, amíg mi saját magunk vissza nem térünk Isten mély megtapasztalásához. Az egyház elsődleges feladata, hogy elvezesse az embereket, férfiakat és nőket az Istennel való kapcsolatra, aki boldogságunk alapja. Ahová eljut az evangéliumi jó hír, ott az emberek felfedezik a szeretetet, amely megtisztít, melengeti a szíveket, és képessé tesz az embertársi szeretetre és szolgálatra. (VR/MK)

Természetfelettinek mondott jelenségek vizsgálatáról

A Hittani Kongregáció 1978-ban a püspökökhöz eljuttatott dokumentuma mostantól a kongregáció honlapján olvasható. Ez arról szól, hogy természetfölöttinek látszó jelenségeket hogyan kell kivizsgálni. Pozitív eredmény esetén meg kell határozni a tisztelet formáit, amint azt az egyház Lourdes, Fatima és Guadalupe esetében tette. A püspökök kötelessége a visszaélések megakadályozása, a tévtanok elítélése, a hamis miszticizmus elutasítása. A magánkinyilatkoztatások sohasem tehetnek hozzá Krisztus befejezett kinyilatkoztatásához, de új hangsúlyokat, a jámborság új módjait kezdeményezhetik, elmélyíthetik. Pszichikailag beteg személyek vagy tömeghisztéria, tanbeli tévedések, az érintett személyek erkölcstelen viselkedése a hitelesség ellen szól. Az imaélet gazdagodása, megtérések vagy a felebaráti szeretet tanúságtétele a jelenségek természetfölöttisége mellett szóló érvek. (KAP)


Leváltották a vatikáni bank elnökét

Az IOR vatikáni bank felügyelőbizottsága május 24-i ülésén egyhangú szavazással megvonta bizalmát Ettore Gotti Tedeschi elnöktől, és javasolta leváltását. Döntését azzal indokolta, hogy az elnök különböző fontos feladatát nem a megkívánt módon teljesítette – közölték vatikáni részről május 24-én este. A felügyelőbizottság sajnálja, hogy így kellett döntenie az IOR érdekében. Az illetékes bíborosi tanács május 25-én az elnök leváltásáról döntött. Most olyan elnököt kell találni, aki „hatékonyabb és szélesebb kapcsolatok kialakítására fog törekedni az IOR és a pénzvilág között” – olvasható a vatikáni közleményben. E kapcsolatoknak „az elfogadott nemzetközi bankszabványok kölcsönös tiszteletben tartásán” kell alapulniuk. Bár Gotti Tedeschit ismételten figyelmeztették, az IOR helyzete az utóbbi időben tovább romlott.

A nemzetközi tekintélynek örvendő bankár 2009 óta állt az IOR élén. Korábban a Banco Santander, Európa legnagyobb magánbankja élén állt. Pénzügyi etikát tanított a milánói katolikus egyetemen. Jelentős szerepe volt a Caritas in veritate enciklika megírásában. 2010-ben azonban az olasz rendőrség a pénzmosás elleni szabályok megsértése miatt indított az IOR ellen vizsgálatot: két átutalás esetében elmulasztották nevesíteni az érintett bankszámlák tulajdonosát. Azóta szentszéki intézkedések történtek az IOR felkerülése érdekében a pénzmosás gyanújába nem kerülő pénzintézetek „fehér listájára”. (MK, KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .