Vatikán

A titkos dokumentumok kiszivárogatásáról

Angelo Becciu érsek (képünkön), vatikáni helyettes államtitkár március 17-én nyilatkozott az Osservatore Romanónak. „A titkos dokumentumok kiszivárogtatása fájdalommal tölti el a pápát, de XVI. Benedek arra buzdít bennünket, hogy tekintsünk előre. Mindennapos kiegyensúlyozott és határozott tanúságtétele mindnyájunk számára ösztönzést jelent” – állapítja meg az érsek. Az államtitkárságon dolgozó egyháziak és világiak egyaránt önzetlen és színvonalas munkát végeznek – hangsúlyozta, majd hozzátette: „Nemrégen valaki bizalmasan közölte velem: szégyelli megvallani, hogy a Vatikánban dolgozik. Azt válaszoltam az illetőnek, hogy inkább emelt fővel legyen rá büszke!” A hírek és dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatban az érsek elmondja: a néhány érintett személy jobban tenné, ha lelkiismeret-vizsgálatot tartana. Nem lojális magatartás, sőt gyávaság, hogy visszaéltek kiváltságos helyzetükkel, és közzétettek olyan dokumentumokat, amelyekkel szemben kötelességük lett volna tiszteletben tartani a titoktartást. Ezért az államtitkárság gondos nyomozást indított, amely kiterjed a szentszék minden szervére. Büntetőjogi szinten a vatikáni bíróság ügyésze, a „promotor iustitiae”, adminisztratív szinten pedig maga az államtitkárság folytatja le a vizsgálatot. A pápa továbbá egy különbizottságot bízott meg azzal a feladattal, hogy derítsen fényt a történtekre. Becciu érsek annak a reményének ad hangot, hogy hamarosan ismét helyreáll az az egység, amely a vatikáni államtitkárság munkájának alapja, és amelynek alkotóelemei a kölcsönös bizalom, továbbá a komoly, lojális, korrekt kapcsolatok. (VR)

A római nagypénteki keresztút a családról

Idén Danilo és Anna Maria Zanzucchi, az Új Családok, a Fokoláre mozgalomhoz tartozó kezdeményezés alapítói írják a Colosseumnál megtartandó nagypénteki keresztút állomásaihoz kapcsolódó elmélkedéseket, amelyek a család témájával foglalkoznak – adta hírül a szentszék. (VR)  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .