Vatikán

XVI. Benedek találkozója római plébánosokkal

A szentatya február 23-án találkozott a római plébánosokkal, és bibliaórát tartott a nagy számban jelen lévő papoknak Szent Pál apostol efezusiakhoz írt levelének negyedik fejezetéről, amely buzdítás a méltó keresztény életre. Benedek pápa a találkozó során hangsúlyozta, hogy Európában, a nyugati világban a hivatások hiánya nagy fájdalmat jelent az egyház számára. A papok legyenek alázatosak, szelídek és nagylelkűek. A hagyományos nagyböjti találkozón a szentatya átnyújtotta a papoknak az Isten választottja az embereknek című könyvet. Akis könyv a 2010-re meghirdetett papság évének gyümölcse. (VR)

Don Giussani boldoggá avatását kezdeményezik

A Comunione e Liberazione mozgalom alapítója, Luigi Giussani (1922–2005) (képünkön) boldoggá avatását kezdeményezte február 22-én Angelo Scola milánói bíboros érseknél. A milánói főegyházmegyés pap Giussani 1954-ben alapította a szervezetet, melyet 1968 óta neveznek Communione e Liberazionénak (közösség és felszabadulás). A világiak pápai tanácsa 1982-ben ismerte el hivatalosan nyolcvan országban tevékenykednek. (KAP)  

Vatikáni-vietnami tárgyalások

Folytatódnak a tárgyalások a Vatikán és Vietnam között a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása érdekében. A szentszék február 24-én tett bejelentése szerint a felek 27-én és 28-án – Leopoldo Girelli érsek (képünkön) részvételével – a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Hanoiban ülnek össze. A vietnami háború 1975-ös lezárulása után a hatalmon lévő kommunisták megszakították a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal. Girelli 2011-ben történt kinevezése azonban döntő lépés lett a kapcsolat újrafelvétele felé. 2008 óta munkacsoport dolgozik a két fél közötti viszony megújításán. 2010-ben pozitívumként értékelték Nguyen Minh Triet korábbi vietnami elnöknek a pápánál tett látogatását. Az ország közel kilencvenmillió lakosa közül több mint hatmillió katolikus, ezzel az ország egyike Ázsia legnagyobb katolikusok lakta térségeinek. (KNA)