Vatikán

XVI. Benedek találkozója római plébánosokkal

A szentatya február 23-án találkozott a római plébánosokkal, és bibliaórát tartott a nagy számban jelen lévő papoknak Szent Pál apostol efezusiakhoz írt levelének negyedik fejezetéről, amely buzdítás a méltó keresztény életre. Benedek pápa a találkozó során hangsúlyozta, hogy Európában, a nyugati világban a hivatások hiánya nagy fájdalmat jelent az egyház számára. A papok legyenek alázatosak, szelídek és nagylelkűek. A hagyományos nagyböjti találkozón a szentatya átnyújtotta a papoknak az Isten választottja az embereknek című könyvet. Akis könyv a 2010-re meghirdetett papság évének gyümölcse. (VR)

Don Giussani boldoggá avatását kezdeményezik

A Comunione e Liberazione mozgalom alapítója, Luigi Giussani (1922–2005) (képünkön) boldoggá avatását kezdeményezte február 22-én Angelo Scola milánói bíboros érseknél. A milánói főegyházmegyés pap Giussani 1954-ben alapította a szervezetet, melyet 1968 óta neveznek Communione e Liberazionénak (közösség és felszabadulás). A világiak pápai tanácsa 1982-ben ismerte el hivatalosan nyolcvan országban tevékenykednek. (KAP)  

Vatikáni-vietnami tárgyalások

Folytatódnak a tárgyalások a Vatikán és Vietnam között a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása érdekében. A szentszék február 24-én tett bejelentése szerint a felek 27-én és 28-án – Leopoldo Girelli érsek (képünkön) részvételével – a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Hanoiban ülnek össze. A vietnami háború 1975-ös lezárulása után a hatalmon lévő kommunisták megszakították a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal. Girelli 2011-ben történt kinevezése azonban döntő lépés lett a kapcsolat újrafelvétele felé. 2008 óta munkacsoport dolgozik a két fél közötti viszony megújításán. 2010-ben pozitívumként értékelték Nguyen Minh Triet korábbi vietnami elnöknek a pápánál tett látogatását. Az ország közel kilencvenmillió lakosa közül több mint hatmillió katolikus, ezzel az ország egyike Ázsia legnagyobb katolikusok lakta térségeinek. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .