Innen-onnan

Uruguayba hívták a pápát

José Mujica, Uruguay államelnökesajtójelentések szerint látogatásra hívta XVI. Benedek pápát új vatikáni követe által. A szentatya megköszönte a meghívást, de egészségi állapotától tette függővé a látogatást. (KAP)

A japán vértanúk nemzeti szentélye

Japán katolikus püspöki konferenciája az első keresztény vértanúk kivégzésének helyén, Nagaszakiban a vértanúk szentté avatásának százötvenedik évfordulója alkalmából nemzeti szentélyt kíván kialakítani. 1597-ben három jezsuitát, hat ferencest és tizenhét japán keresztényt keresztre feszítettek ott. (KAP)

Hetvenháromezer szír menekült Jordániába

A jordániai Rakan Madschali tájékoztatási miniszterszerint noha a határ zárva van, és a titkosrendőrség lő a menekülőkre, a menekülttábor lassan megtelik. Két további kialakítását tervezik. A legtöbb menekült fél attól, hogy a szír hatóságok a rokonaikon állnak bosszút, ezért hivatalosan csak háromezer-nyolcszáz menekültet tartanak számon Jordániában. (faz)

Szalafista támadás egy kopt templom ellen

Kétezer szélsőséges szalafista támadta meg az egyiptomi Meet Bashar község kopt keresztény templomát, és gyújtotta fel a plébániát. A hívek lakásait és autóit is megrongálták a fővárostól, Kairótól mintegy ötven kilométerre, északkeletre fekvő faluban. A rendbontás február 12- én kezdődött. Előidézője az volt, hogy a tizennégy éves Rania Khalil kopt keresztény édesapja áttért az iszlám hitre. Néhány nappal később a lány eltűnt, a szalafisták pedig azt állították: a keresztények rabolták el, nehogy ő is hitet váltson. Időközben a kislány előkerült, a rendet pedig a rendőrség helyreállította. Január 27-én a szélsőséges iszlamisták gyújtogatással hatvankét kopt családot akartak elűzni otthonából az Alexandria mellett található Kobry-el-Sharbat faluban. Azzal vádolták Murad Samy Girgis keresztény szabót, hogy egy muszlim nőről készült tiltott fotókat tárol a telefonjában. A szóvivő elmondta, hogy rendszerint hasonló ürügyek váltják ki a keresztények elleni támadásokat. (KAP)

Félelmet kelt az örményekben a polgárháború

Az egyre inkább elmérgesedő polgárháború miatt növekszik a félelem a szíriai örmények körében. A mintegy százezer örmény számára valódi megrázkódtatást jelentett, hogy a február 10-én Aleppóban végrehajtott öngyilkos merényletek huszonnyolc halálos áldozata között egy ifjú örmény is volt. Egy héttel korábban pedig egy másik fiatalt raboltak el körükből a szíriai városban, nagy összegű váltságdíjat követelve a jómódú szülőktől. (KAP)

Újabb templom ellni merénylet Nigériában

A közép-nigériai Jos városban február 26-án egy fiatal muzulmán öngyilkos merénylő katolikus templom előtt robbantotta fel az autóját. Hárman meghaltak, harmincnyolcan megsebesültek. A február 24-ére virradó éjszakán Gombe városban egy rendőrségi épület elleni merénylet tizennégy embert ölt meg. (Die Presse)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .