Vatikán

A pápa mindenkit arra buzdított, hogy járja végig „a szépség útját, amely elvezet hozzá, aki Szent Ágoston szerint ősi és mindig új Szépség”. Evangelizáció és szépség: erre a kapcsolatra mutattak rá az előadók három különböző szempontból. Rino Fisichella érsek a teológiai összefüggéseket emelte ki. „A szépség az evangelizáció kiváltságos útja. Ne feledjük, hogy a kereszténység kezdetektől fogva együtt haladt a művészettel, megmutatva a misztérium következetességét. A kereszténység bemutatja Isten misztériumát, aki emberré lesz. Ezt jelenítette meg a szépség a különféle művészeti kifejezési formákban, mint a székesegyházak, a templomok, a költészet és az irodalom nyelvezete, a zene, és továbbra is kifejezi a liturgia. (VR)

XVI. Benedek a vallásszabadságról

A pápa január 19-én, az egyesült államokbeli főpásztorok „ad limina” fogadásán elmondott beszéde a vallásszabadságról szólt. Minden kultúra középpontjában a valóság és az erkölcsi jó természetére, vagyis az emberi fejlődés feltételeire vonatkozó konszenzus áll. Jelenleg ez látványosan felbomlóban van, olyan új erős kulturális irányzatok nyomása alatt, amelyek nemcsak hogy nyíltan szembeszállnak a zsidó–keresztény hagyomány erkölcsi tanításával, hanem egyre inkább ellenséges magatartást is tanúsítanak a kereszténységgel szemben. Az egyház és az állam jogos szétválasztása nem értelmezhető úgy, hogy az egyház hallgasson egyes kérdésekben, az állam azonban választhat, hogy figyelembe veszi-e az elkötelezett hívek hangját a nemzet jövőjét formáló értékek meghatározásában.

Különös aggodalomra adnak okot azok a törekvések, amelyek korlátozni akarják a vallásszabadságot, például a lelkiismereti szabadság tagadásával. Hogy ez ellen hatékonyan tenni lehessen, ahhoz jól képzett világi hívőkre van szükség, akik erős kritikai érzékkel rendelkeznek – szögezi le a pápa. (VR)

A pápa Arezzóba látogat

 XVI. Benedek ötszáz évvel a legutóbbi pápalátogatás után felkeresi a toscanai Sansepolcro városát, hogy együtt ünnepelje a hívekkel a millenniumi évet. Ezer évvel ezelőtt a Szentföldről visszatérő két zarándok alapította meg itt az első szerzetesközösséget. (VR)

Új kezdeményezés a tudomány és a hit párbeszédére

 A tudomány és a teológia, valamint a filozófia közötti párbeszédet fogja előmozdítani a nemrég létrejött, Tudomány és Hit elnevezésű alapítvány, amelyet XVI. Benedek pápa alapított Gianfranco Ravasi bíboros, a kultúra pápai tanácsa elnökének kérésére. Ajanuár 19-én bemutatott alapítvány tevékenysége szorosan kapcsolódik majd a kultúra pápai tanácsáéhoz, ám a római pápai egyetemekkel együttműködve önálló tevékenységet fog folytatni. (VR)

Szentmise Václav Havelért

 A Szent Péter-bazilikában január 20-án Angelo Sodano korábbi bíboros államtitkár mutat be szentmisét a december 18-án elhunyt volt cseh köztársasági elnökért, Václav Havelért
(KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .