Vatikán

Pedig a szolidaritás és felelősségtudat a szegényekkel és szenvedőkkel szemben vitathatatlan értékek. De hiányzik a lemondásra és áldozathozatalra való készség. Hangsúlyozta a pápa, hogy az európai egyház válsága főleg a hit válsága. Márpedig ha ezt nem tudjuk orvosolni, minden más reform hatástalan marad. A pápa szokás szerint áttekintette az elmúlt esztendő legfontosabb egyházi eseményeit: négy utazását és az assisi találkozót. Kiemelte az újraevangelizálást, a csökkenő templomlátogatást és papi hivatást, főleg Európában. A madridi ifjúsági találkozón „megélt újraevangelizálást” tapasztalta: a gyónás és szentségimádás központi jelentőségét és a hitből fakadó örömet. (KAP)

 

Boldog- és szenttéavatási dekrétumok

XVI. Benedek pápa huszonhárom új boldoggá- és szenttéavatási dekrétumot írt alá december 19- én. Hamarosan a szentek között tisztelhetjük az 1656-os születésű Kateri Tekakwitha irokéz boldogot, az első „rézbőrű” női szentet. Ugyancsak a szentek sorába iktatja a pápa hamarosan a német származású harmadrendi ferencest, Boldog Marianne Cope anyát, aki az Egyesült Államokban, a Molokai-szigeten halt meg 1918-ban, a leprásoknak szentelve életét. Az öt leendő boldog közül Luigi Novarese olasz pap a betegek körében apostolkodott. 1984-ben halt meg. A vértanúk között három népes csoport szerepel, akiket a spanyol polgárháborúban öltek meg hit iránti gyűlöletből. (VR)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .