Ültess fát, és gondozd a lelked!

Az első fákat összehangolt akció keretében Miskolcon, Újfehértón, Hajdúdorogon és Debrecenben ültették el október 1-jén; Debrecenben a Szent László Görög­katolikus Gimnázium, Egész­ségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola udvarán.
Urbán Evariszt, az intézmény lelki igazgatója a „Zöldítsük vissza Földünket” akció missziójával kapcsolatban hangsúlyozta: amikor fát ültetünk, lelkünknek és embertársainknak is szolgálatot teszünk, s beteljesítjük Isten szándékát, aki ajándékul adta nekünk a Földet.
Amikor elültetünk egy fát, azzal életet is adunk neki. Nem tárgyként kell a környezetünkre tekintenünk, mert a természet nem eszköz az ember kezében, hanem ajándék, amely gyógyítja a lelket. A fa Isten teremtésében titokzatos módon minket szolgál, ezért vigyázzunk rá és szeretettel nevelgessük – fogalmazott beszédében Urbán Evariszt.
Az elmélkedés után Bánk Tibor intézményvezető a kollégái segítségével elültetett egy ámbrafát, amelyet a lelki igazgató megáldott. Egyre több közösség sorakozik fel a környezettudatos törekvés mögött. A debreceni eseménnyel párhuzamosan a Szent Bazil Oktatási Központ hajdúdorogi gimnáziumában, illetve óvodájában is ültettek fát: ott őshonos kocsányos tölgyet.
Az Istenszülő oltalma ünnepén, október 1-jén elindított akció a mennybemenetel ünnepéig, május 21-ig tart. Azok, akik szívesen csatlakoznak a Görögkatolikus Metropólia kezdeményezéséhez, a www.gorogkatolikus.hu oldalon a „Zöldítsük vissza Földünket! – Fák regisztrációja” menüpont alatt jelezhetik, hol ültettek facsemetét. Így virtuálisan is követni lehet a szorgos kezek munkáját. A jó ügy érdekében tevékenykedők a regisztrációval részt vesznek egy nyereményjátékban. További tájékoztatás a faultetes@hd. gorogkatolikus.hu e-mail-címen kérhető.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .