Il miracolo di Király Levente

„Létezik egy összekötő szál Nápoly és Magyarország között, és ez nem más, mint Bud Spencer. Mégis hogyan? Király Levente Piedone nyomában című filmjén keresztül. Király Levente csodája az, hogy nemcsak emléket állít a színésznek, hanem mind ez idáig ismeretlen részletességgel mutatja be Bud Spencert. E földi csoda megalkotásáért Király Leventét San Gennaro-díjban részesítjük!” – jelentette be a díjátadó ceremónián Gianni Simioli, a San Gennaro Bizottság elnöke, majd hozzátette, ez az első alkalom, hogy külföldinek, egy magyar rendezőnek ítélik oda a díjat.
A kitüntetést a nápolyi dóm előtti téren felállított színpadon kétezer ember jelenlétében vehette át Király Levente, az MTVA munkatársa, az M5 televíziós csatorna kiemelt szerkesztője. A díjat és a vele járó szobrot Bud Spencer két lánya, Diamante és Cristiana Pedersoli adta át a magyar rendezőnek.
„Nagyon lelkes és boldog vagyok, hogy ismerhetem Leventét, aki kiváló filmet készített édesapánkról, s ezzel visszahozta az emlékét Nápoly városába” – mondta Cristiana Pedersoli, aki a díj mellé egy Bud Spencert ábrázoló kulcstartót is ajándékozott a magyar rendezőnek.
„Óriási megtiszteltetés kézbe venni ezt a díjat, amelyet Nápoly védőszentjéről, San Gennaróról neveztek el. Egy ilyen elismerés megerősíti az ember hitét abban, hogy nemcsak ápolni, őrizni és fenntartani kell az országok közötti kulturális kapcsolatokat, de erősíteni, mélyíteni is. Ez a díj Olaszország háláját fejezik ki Magyarországnak, amiért a világon először mi készítettünk mozifilmet a nemzeti ikonjukról” – fogalmazott az ünnepségen Király Levente. A rendező azt is elárulta, hogy Piedone nyomában címmel október végén megjelenik egy könyv is, amelyben további érdekes történeteket lehet majd olvasni Bud Spencerről.
Nem ez volt az első alkalom, hogy elismerésben részesült a film, amelyet Király Levente László Gábor operatőrrel forgatott. Az elmúlt hónapokban az alkotás aranyérmet nyert a XV. VAS-FILM Fesztiválon, ezüstérmet a VI. Savaria Filmszemlén, bronzérmet a III. Hét Domb Filmfesztiválon, szerkesztői különdíjat kapott a X. Bujtor István Filmfesztiválon és fődíjat a XV. Göcsej Filmszemlén. A napokban megállapodást írtak alá arról is, hogy a magyar filmet a nápolyi általános iskolákban is vetíteni fogják.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .