Ülésezett a püspöki konferencia

Fotó: Lambert Attila

 

Karácsonyig tart az MKPK által szeptemberben meghirdetett gyűjtés, amelynek célja azoknak a keresztény testvéreinknek a megsegítése, akik egyes afrikai és ázsiai országokban, valamint szerte a világban szenvednek az üldöztetéstől. A püspökök testülete továbbra is kéri a pap testvérek, a hívek és minden jó szándékú ember nagylelkű adományát az alábbi számlaszámra: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104-18181490-14000003.
Újságírói kérdésre Tóth Tamás elmondta, hogy december 4-ig már több mint 30 millió forint gyűlt össze erre a célra.
Tárjátok ki szívetek címmel idén is elindult a Katolikus Karitász karácsonyi segélyakciója, amelynek során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban és különösen karácsonykor. Az MKPK tananyagfejlesztési projektet indított, amelynek keretében a katolikus iskolák 9–12. évfolyama számára magyar irodalom, magyar nyelvtan és történelem tantárgyakból új tankönyveket szerkesztenek. Kiegészítésként digitális tananyagot is készít a programot gondozó Katolikus Pedagógiai Intézet, illetve a katekéták munkáját segítő hittananyagokat is kidolgoznak.
A Római misekönyv új, magyar nyelvű kiadásának előkészítése folyamatban van. Az új kiadás a tervek szerint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt már használatba kerül.
A püspökök testülete minden évben dönt a római Pápai Magyar Intézetben, a következő akadémiai évre felszabaduló ösztöndíjas helyek betöltéséről, az üresedő helyekre idén is új növendékek érkeznek.
A püspökök jóváhagyták a Boldog Ceferino Intézet közfoglalkoztatási támogatási kérelmét, amelynek célja, hogy az így alkalmazottak sikeresen vissza-, illetve bekerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. Ennek segítségével átmeneti munkalehetőséget tudnak biztosítani azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú időn keresztül eredménytelen volt.
A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről, a tervezett programokról, kiemelten a Puskás Stadionban tartandó szeptember 13-i szentmiséről, amelynek keretében közös elsőáldozásra hívják a szentség felvételére készülő gyerekeket Magyarországról és a határon túlról is, valamint a szeptember 19-i Kossuth téri szentmiséről, amely után a hívek gyertyás körmenetben vonulnak az Andrássy úton keresztül a Hősök terére.
A testület meghallgatta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspöknek, az MKPK Ifjúsági Bizottsága elnökének beszámolóját a következő ifjúsági világtalálkozóról, amelyet Panamában tartanak, 2019. január 22–27. között. A találkozó mottója: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Az eseményen kis létszámú magyar küldöttség is részt vesz, és várhatóan magyar nyelvű katekézis is lesz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök jóvoltából. A világtalálkozó hetében, január 26-án, szombaton 11 és 18 óra között félnapos ifjúsági találkozó lesz a budapesti FTC Elek Gyula Arénában az Ifjúsági Bizottság szervezésében, dicsőítéssel, katekézissel és szentmisével.
A Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet élére új irodaigazgatót neveztek ki, a kaposvári egyházmegyés Vajda Gábor atya személyében.
Az ökumenikus imahét 2019. január 20-tól 27-ig tart. Az imahét anyagát az indonéz keresztény testvérek állították össze, központi igéje így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv 16,18–20). A központi nyitó istentisztelet január 20-án 18 órakor kezdődik Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás; igét hirdet Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.
Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt, a Pápai Magyar Intézet rektorát iliturgi címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Püspökké szentelése december 8-án, a szeplőtelen fogantatás főünnepén, szombaton délelőtt 10.30-kor lesz az esztergomi bazilikában.
A püspökök a kormány által meghirdetett családok éve kapcsán szeretnék hangsúlyozni a család mint érték fontosságát. „Krisztushoz számos út vezet, ezek közül a legfontosabb a család” – idézte II. János Pál pápa gondolatát Tóth Tamás.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .