Rendszeres kórházlelkészi szolgálat indul a Pécsi Egyházmegyében

Fotó: Loósz Róbert

 

A megállapodást Udvardy György pécsi megyéspüspök, Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese és Jenei Zoltán, az egyetem kancellárja látta el kézjegyével. Az együttműködés értelmében januártól minden pécsi kórházba rendszeresen ellátogatnak az egyházmegye önkéntesei, hogy megszólítsák a betegeket, elbeszélgessenek velük, imákkal, odafigyeléssel támogassák őket. Amennyiben az érintettek kérik, az önkéntesek papot is hívnak a betegekhez.
A Pécsi Egyházmegye december 1-jétől 24 órás telefonos ügyeletet is indított, amely a 06-30/702-0133 számon hívható. A kapcsolatfelvételre e-mailben is lehetőség van a korhazlelkeszseg@pecs. egyhazmegye.hu címen. A kórházlelkészi szolgálat a pécsi kórházakban fekvő betegek számára már decembertől elérhető, a jövőben pedig az egyházmegye egész területére szeretnék kiterjeszteni.
Udvardy György megyéspüspök az együttműködésről szólva elmondta: „Jézus tanításának értelmében az Egyháznak mindig megújuló erővel kell szolgálnia a betegeket és a róluk gondoskodókat. Az Egyház hiszi és vallja, hogy a hét szentség közül az egyik különösen arra van rendelve, hogy megerősítse a betegség által megpróbált embereket. 2019 januárjától ezért a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog működni a kórházlelkészi szolgálat, amelynek élére Dohány Zoltánt, a pécsi Szent Ferenc Plébánia plébánosát neveztem ki.”
Gábriel Róbert rektorhelyettes hangsúlyozta, a pécsi egyetem és az egyházmegye hosszú évek óta erős és jó kapcsolatokat ápol. Az intézmény számára fontos, hogy a magas színvonalú gyógyító­tevékenység mellett a betegek vallásgyakorlással kapcsolatos igényeire is odafigyeljenek, hiszen a lelki egyensúly az egész­ség, a gyógyulás alapja.”
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a betegeknek már korábban is lehetőségük nyílt a vallásgyakorlásra, mivel a felújított Janus Pannonius Klinikai Tömbben és az Akác utcai telephelyen is kápolnát alakítottak ki.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .