Ülésezett a püspöki konferencia

Az adományokat karácsony előtt Munkácson adja át Majnek Antal püspöknek Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Soltész Miklós államtitkár. A támogatást főként a fűtési rendszer átalakítására fordítják majd, hogy a gázellátás esetleges akadozása esetén se jelentsen problémát sem a lakások, sem az egyházi szociális és más intézmények hőellátásának biztosítása – mondta a bíboros.

Az ülésen megszavazták, hogy a jövő évi rendes püspöki szinóduson, amelynek főrelátora Erdő Péter bíboros lesz, Veres András szombathelyi megyés püspök képviseli az MKPK-t.

Az őszi ülésen a cigánypasztorációval kapcsolatos új kezdeményezésként fogalmazódott meg a Boldog Ceferino Képzési Intézet létrehozásának szándéka. Az intézmény vezetésével Székely János esztergom–budapesti segédpüspököt bízták meg. A mostani ülésre tartalmas munkaanyagot állítottak össze, amely összesítette a cigánypasztoráció területén vállalt feladatokat, és új célkitűzéseket is megfogalmazott. Ennek folytatásaként körlevélben foglalják össze a cigányság lel ki gondozásával kapcsolatos igényeket és a további feladatokat.


A testület meghallgatta Veres András püspök, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke beszámolóját a szeptember 13-án Miskolcon megrendezett Katolikus Társadalmi Napok rendezvényről. 2015 őszén Debrecen ad otthont a programsorozatnak. A püspöki konferencia a helyszínválasztással is szeretné felhívni a figyelmet a háromszázadik évfordulójára annak, hogy 1715-ben Debrecenben újra engedélyezték a katolikus vallás gyakorlását.

Az egyházi jogi személyek számára is elérhető pályázati források felhasználását segítendő az MKPK pályázati információs központot hoz létre. A központ feladata a pályázatokkal kapcsolatos információk és feladatok országos szintű koordinálása lesz.

A Kultúra Pápai Tanácsa hamarosan összehívja a püspöki konferenciák sportért felelős tagjait. A magyarországi püspökök Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspököt bízták meg a részvétellel.

A Szent István Társulat gondozásában megjelent a négykötetes zsolozsmáskönyv első kötetének új kiadása, amely a jövő héttől kapható a könyvesboltokban.

November 30-án a Szent István-bazilikában Erdő Péter ünnepi szentmise keretében gyertyagyújtással nyitotta meg a szentatya által meghirdetett megszentelt élet évét. Az ünnepségre az ország számos pontjáról érkeztek szerzetesek, valamint a rendek, apostoli társaságok képviselői. 2014. november 30. és 2016. február 2. között a nemzetközi programokkal párhuzamosan több országos és egyházmegyei szintű rendezvény is lesz.
Ferenc pápa október 20-án pudentianai címzetes püspökké és az Esztergom–budapesti főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Snell György protonotáriust, kanonokot, címzetes apátot, érdemes esperest, a budapesti Szent István-bazilika társszékesegyház plébánosát. Püspökké szentelése december 6-án volt a Szent István-bazilikában.

Erdő Péter bíboros beszámolt arról, hogy az Európai Unió mellett működő püspöki kapcsolattartó szervezet, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) néhány újabb bizottságot hozott létre. Eddig egy központi irodája volt a szervezetnek, most egyes részterületekre önálló bizottságok alakultak. Külön testület foglalkozik az élet, a család és a bioetika kérdéseinek vizsgálatával; a szociális kérdések megtárgyalásával, illetve az Európai Unió külkapcsolatainak figyelemmel kísérésével – ez utóbbi testület hatékonyabbá teheti az üldözött keresztények melletti fellépést. Az MKPK is javasolhat tagokat a különböző bizottságokba, és élni is kíván ezzel a lehetőséggel.

Forrás: Magyar Kurír

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .