Vatikán

„Nem hiszem, hogy ilyen megtörténik” – válaszolta Scola bíboros, aki egyike a jelenlegi hivatalos egyházi gyakorlat legelszántabb védelmezőinek, és kizártnak tartja az újraházasodott elváltak szentáldozáshoz járulását. A bíboros ugyanakkor nyilatkozatában elmondta azt is, hogy nagyra értékeli az élénk vitát, amely az októberi szinóduson alakult ki erről a kérdésről. „Erre korábban nem volt példa” – fogalmazott az interjúban.

Ferenc pápa Törökországból hazatérőben november 30-án sajtókonferenciát tartott, melynek során erről a kérdésről is nyilatkozott egy amerikai újságírónő kérdésére válaszolva. Mint elmondta, véleménye szerint a szinódus „egy út, egy folyamat”. A tanácskozás záródokumentuma csupán „ideiglenes szöveg”, amelynek egyes pontjai bekerülnek a jövő októberi rendes szinódus most készülő alapdokumentumába (lineamenta). „Ezt megküldik a püspöki konferenciáknak megvitatásra, s azt követően létrejön majd egy újabb szöveg, amelyet az októberi szinódus fog megvitatni. Ez egy folyamat, amelyből nem szabad kiragadnunk egyetlen véleményt, egyetlen személyt vagy javaslatot.


Házaspár lehet a családi kérdések referense 

Óscar Rodríguez Maradiaga hondurasi bíboros szerint meglehet, hogy a jövőben egy házaspár látja majd el a Vatikánban a családi kérdések felelősének szerepét. Nem szükséges, hogy minden vatikáni „minisztérium” élén bíboros vagy püspök álljon – mondta a kuriális reformot előkészítő kilenctagú bíborosi tanács koordinátora december 2-án a Vatican Insider című internetes lapnak adott interjújában. „Akár egy házaspár is foglalkozhat a családot érintő kérdésekkel” – fogalmazott a bíboros. Véleménye szerint az elvándorlók és úton lévők, a világiak, az igazságosság és béke pápai tanácsa, valamint a társadalmi kommunikációval és a betegek lelkipásztori szolgálatával foglalkozó pápai tanács két kongregációt alkothat a jövőben. E két kongregáció azonban nem csupán e tanácsok nagyobb szervezetbe tömörülését jelenti majd, hanem egy teljesen új jogi státuszt – fogalmazott a bíboros. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .