Ülésezett a püspöki konferencia

Fotó: Lambert Attila

 

A rendes ülés második napján, szerdán reggel a püspökök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutattak be szentmisét. Ezt követően együtt imádkoztak Boldog Apor Vilmos vértanú püspök sírjánál.
A konferencia első napján részt vett Michael August Blume érsek, Magyarország új apostoli nunciusa, aki szeptember 3-án érkezett Budapestre előző szolgálati helyéről, Ugandából. Ő hazánk első magyar származású apostoli nunciusa. A találkozó alkalmával köszöntötte magyarországi püspöktársait, és átadta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának szóló megbízólevelét Veres András győri megyéspüspöknek, a testület elnökének. Az üldözött keresztény testvéreink megsegítésére karácsonyig ismét gyűjtést hirdetett a konferencia. Kérik a pap testvérek, a hívek és minden jó szándékú ember nagylelkű adományát az alábbi számlaszámra: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 11100104-18181490-14000003.
Az MKPK tagjai az ülés első napján elbúcsúztatták Várszegi Asztrik püspököt, nyugalmazott pannonhalmi főapátot, aki 1991-ben történt megválasztását követően huszonhét éven át főapátként szolgált, s most nyugdíjba vonult.
A testület további három évre megerősítette Török Csaba atyát az MKPK televíziós referensi szolgálatában.
Az ülésen döntés született arról, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével új szociálisvezető-képzés indul.
A püspökök döntöttek arról, hogy a Magyar Katolikus Egyház is csatlakozik a németországi kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. A kezdeményezés 2005-ben indult útjára Venezuelából, Pietrelcinai Szent Pio atya kijelentése nyomán, aki azt mondta: ha egymillió gyermek a rózsafüzért imádkozza, a világ meg fog változni.
A püspökök testülete meghallgatta Udvardy György pécsi megyéspüspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita beszámolóját az augusztus 21. és 26. között Dublinban megrendezett Családok IX. Világtalálkozójáról. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK Hivatásgondozó Bizottságának elnöke beszámolt a július 30. és augusztus 3. között Rómában megrendezett 12. Nemzetközi Ministránstalálkozóról.
Cserháti Ferenc püspök, referens ismertette a külföldi magyarok lelkipásztori ellátását támogató, 1+1 Misszió elnevezésű projekt előkészítő feladatait. Jelenlegi szakaszában a projekt elsősorban az Európán belüli külföldi magyarok programjait, ünnepeit, a fiatalok lelki nevelését támogatja. A későbbiekben szeretnék bevonni ebbe a munkába a világi hívőket is. A konkrét lehetőségek felmérése érdekében október 12. és 14. között konferenciát szerveznek Esztergomban, elsősorban az Európából érdeklődő magyar lelkipásztorok és világi hívek számára.
A testület meghallgatta Fábry Kornélnak, a 2020-ban Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkárának beszámolóját a NEK 2017 óta tartó előkészületeiről, köztük a megvalósult programokról, az országos, illetve nemzetközi szentségimádásról. A főtitkár ismertette az idei évre tervezett további rendezvények részleteit. Beszélt a szeptember 15-én, Budapesten sorra kerülő Forráspont ifjúsági eucharisztikus napról és a Krisztus Király ünnepéhez kapcsolódó, november 24-i újabb világméretű szentségimádási kezdeményezésről, amelybe – az előző alkalmakhoz hasonlóan – remélhetőleg a világ minden tájáról be tudnak kapcsolódni magyar és nem magyar hívek. Szólt az eucharisztikus tudományos konferenciáról is, amelyet november 27. és 29. között rendeznek az esztergomi Szent Adalbert Központban. Tervezik továbbá a NEK honlapjának frissítését, hogy a meglévő magyar és angol mellett újabb nyelveken is elérhető legyen. A szervezők a programok megvalósításában együttműködnek az egyházmegyékkel, illetve különböző közösségekkel, ezzel is elősegítve a hívek bevonását az előkészületekbe. A 2020-as nagy találkozó nyitó szentmiséjén a tervek szerint közös országos elsőáldozásra is sor kerül.
Az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága által 2013 óta minden ősszel megrendezett, több ezer látogatót vonzó Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs) idén Székesfehérváron tartották szeptember 7. és 9. között. (Riportunk a 3. oldalon olvasható.)
Az előző évekhez hasonlóan ismét megrendezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek idei mottója: „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása.” Az eseménysorozat célja, hogy az 52. NEK előkészületeihez kapcsolódva a katolikus kultúrán keresztül felhívja az emberek figyelmét Egyházunk legmélyebb titkára, az Oltáriszentségre, amely a keresztény élet csúcspontja és forrása. A programsorozat keretében az egyházmegyék még szeptemberben több korcsoportban rajz- és fotópályázatot hirdetnek, amelynek eredményhirdetésére Budapesten kerül sor november 17-én, a Szent Erzsébet Rózsája díj átadóünnepségén. A nyertes munkákból kiállítást is rendeznek, amely a tervek szerint bejárja majd az ország egyházmegyéit.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra buzdítja a híveket, hogy az egyházi hírekről megfelelő forrásokból tájékozódjanak. A testület az MKPK félhivatalos hírügynöksége, a Magyar Kurír honlapját javasolja erre a célra.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .