Újra megnyitják a clevelandi Szent Imre-templomot

Az egyházmegye honlapján olvasható sajtóközleményben az újranyitandó plébániák közt szerepel a magyar Szent Imre-(St. Emeric-)templom is. Az egyházmegye plébániahálózatának átdolgozási terve 2001-ben született, amikor a későbbi püspök, Anthony M. Pilla elindította a tevékeny plébániai életre vonatkozó kezdeményezését. 2007 májusában Lennon püspök hatvankilenc plébániacsoportnál rendelte el, hogy vizsgálják meg a források és a működés összevonásának lehetőségét. Ezután került sor a bezárásokra.A 2009-ben elkezdett, átgondolt, szisztematikus templombezárási programot a népesség és a hívek megfogyatkozása, valamint a növekvő paphiány indokolta. Közel ötven plébániát zártak be vagy vontak össze. Több helyen a hívek éltek a kánonjog adta lehetőséggel, és fellebbeztek a Vatikánhoz. A clevelandi egyházmegye százhetvennégy plébániájának összesen hétszáztízezer híve van.

A sok tiltakozó miatt (lapunkban több alkalommal is hírt adtunk a clevelandi magyar katolikusok ellenállásáról) viszont 2011. júliusi nyilatkozata szerint maga a püspök is kérte a Vatikánt döntései megvizsgálására. A szentszék John M. Smith nyugalmazott trentoni püspököt küldte az ügy kivizsgálására.

Lennon püspök azt is leszögezte: az újranyitott plébániák híveinek folyamatosan bizonyságot kell tenniük az aktív hitéletről és arról, hogy megfelelő anyagi forrásokkal rendelkeznek a plébánia fenntartására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..